Vaccineringsråd av din hund

De sjukdomar man i regel vaccinerar mot är valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation) och parvovirus (hundpest). Därtill kan man vaccinera mot kennelhosta. För hundar som skall resa utomlands och återkomma till Sverige krävs att de är vaccinerade mot rabies. I vissa fall rekommenderas även vaccination mot leptospiros.

Uppfödare rekommenderas att kontakta sitt försäkringsbolag för att kontrollera de villkor och eventuella vaccinationsanvisningar som gäller för avelstikar, vilka kan skilja sig från nedanstående rekommendationer.

Grundvaccinering av valpar

Valpar vaccineras vid 6-8 veckors ålder med vaccin mot parvovirus (om högt smittryck) och vid ca 12-13 veckors ålder med ett kombinationsvaccin som skyddar mot valpsjuka, hepatit och parvovirus.

Revaccinering

Hunden revaccineras vartannat år med ett kombinationsvaccin som skyddar mot valpsjuka, hepatit och parvovirus. För hundar som ställs ut eller tävlar kvarstår krav på vaccination vid ett års ålder.

Vaccinering mot kennelhosta

Vaccin mot kennelhosta är ett tilläggsvaccin som kan vara aktuellt för hundar som vistas ofta i hundrika miljöer, t.ex. tävlingar, utställningar, hundpensionat mm. Vaccination sker som regel vid 12 veckors ålder och därefter 1 gång varje år. Man bör dock vara medveten om att vaccinet inte ger 100% skydd mot kennelhosta.

Leptospiros

Leptospiros är en leversjukdom som även smittar till människa. Sjukdomen finns inte i Sverige, men för hundar som skall resa utomlands (utanför Norden) och återvända till Sverige rekommenderas i vissa fall vaccinering. Grundvaccineringen består av 2 injektioner med 4 veckors mellanrum och därefter årligen eller oftare vid ökad smittorisk.

Rabies

Rabies är en mycket allvarlig sjukdom som även kan drabba människor. Sjukdomen finns inte i Sverige men hundar som skall lämna landet och sedan återvända vaccineras. Grundvaccineringen består av 2 injektioner med 3-4 veckors mellanrum. För regler rörande revaccinering hänvisar vi till Jordbruksverket www.jordbruksverket.se

Källa Växjö djursjukhus

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finns vi på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vaccineringsråd av din hund

  1. Pingback: Indy får sin första vaccin och chipmärkning | Indy – Sveriges egna Pomeranian Boo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s