Victoria Stilwell om Cesar Millan – hans program har förstört så mycket

Victoria Stilwell är inte särskilt glad i hur Cesar Millan uppfostrar hundar i sitt TV program.

Stilwell är känd som rena motsatsen till Cesar Millan, hon anser att man inte skall bestraffa hunden utan belöna den. Bestraffning äventyrar hundens förmåga att lära sig och skadar förhållandet mellan ägare och hund.

I vissa saker håller hon med Millan, så som att hunden behöver tillräckligt med motion och att man behöver sätta gränser. Hon anser att Millans program har gjort mer skada för framstegen inom hundskolningen än något annat.
Hon säger att ge positiv förstärkning betyder inte att muta hunden eller att tänja på gränserna. Istället för att skrämma hunden avbryter hon hundens oönskade beteende med sin röst och ber den göra något annat. Hon använder också ”utvisningar” och så tar hon bort ett föremål som hunden vill ha.

Stilwells hemsida

Straffa inte hunden – belöna den


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Victoria Stilwell om Cesar Millan – hans program har förstört så mycket

 1. graceblogg skriver:

  Kan någon visa var Victoria kritiserar Cesar Millan.
  Kan någon visa var Cesar Millan förkastar positiv förstärkning.

  Jag passar också på med;
  Rasförbud fungerar inte -Victoria Stilwell: http://positively.com/2011/04/06/why-bsl-doesnt-work/

 2. graceblogg skriver:

  Det är nog ”journalistens” egna tolkning!

 3. Lina skriver:

  Cesar tror inte (historiskt sett i alla fall, möjligheten finns ju att han ändrat uppfattning nu, men det är inget jag hört talas om) riktigt på positiv förstärkning annat än för att lära hunden gulliga trick och liknande. Citat från ett sammanhang där han skriver om att lära hunden att låta bli saker som att gå upp i soffan, tugga på fel saker, hoppa på folk osv:
  ”The problem is, the owner may have temporarily redirected the behavior, but he hasn’t addressed the state of mind that was causing the behavior in the first place. He hasn’t earned the dog’s respect by letting her know through energy and body language that no, it’s not okay with me that you sit on the couch. … I wouldn’t be surprised if many of these dogs go right back to growling, chewing, or jumping right back up on the sofa as soon as all the treats are eaten.” Ur Cesar’s rules

  Det står mer, men orkar inte skriva av det. Till att börja med likställer han positiv förstärkning med lockande med en godisbit i boken, vilket inte på något sätt är samma sak, så han verkar inte ens särskilt insatt i vad det innebär, så det är synd att han då yttrar sig alls om det och får läsare som inte orkar tänka och undersöka själva att svälja med hull och hår.

 4. ☆ Marit ☆ skriver:

  Det ända jag mår dåligt av när jag tittar på Cecars program är när jag ser hundar med stackelhalsband. Dom borde förbjudas även i USA!

 5. uttrycket skriver:

  Jag har aldrig sett att Cesar Millan bestraffar hundarna, däremot så bryter han ett icke önskvärt beteende – och gör det i rätt läge. Dåligt av Victoria att inte vara så kunnig så att hon inser skillnaden, och ännu dåligare är att hon går ut i press och avslöjar sin oduglighet. Ingen hund har blivit hanterbar av enbart fjanteri, lika lite som barn. Disciplin och en fast hand är viktigt för att veta vad som gäller – och vem som bestämmer.

 6. Andrew vedefors skriver:

  Jag tycker att Cesar millan är mycket duktig och jag använder själv några av hans metoder. Jag köpte en 5 årig schäfer som var van-vårdad och ouppfostrad och många tvivlade på att jag kunde ta hand om den
  och jag är dessutom handikappad men efter två månader fick jag pli på hunden tack vare cesars metoder.
  Att ni inte klarar av att använda hans metoder på rätt sätt är ert fel, den saken gör mig förbannad och en annan sak som också gör mig förbannad är hund-ägare som inte tränar sina hundar att vara sociala med andra hundar så att dom inte gör utfall mot dom hundarna som vill bara hälsa o leka. Och ni som säger att ni är Sveriges mest välrenommerade hundexperter är bara svartsjuka för att ni inte har lyckas själva med hans metoder och att ni faktisk har insett att ni borde ha kommit på det själva, vilket har gjort er desperata och säger att hans metoder är dåliga och inhumana….. skrattretande tycker jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s