Hur går det till på hundutställning?

Jag skall kort berätta om hur det går till på en hundutställning. Till att börja med ska jag försöka klargöra vilka olika typer av hundutställningar det finns. Man kan dela in utställningarna i ”Officiell utställning”, ”Inofficiell utställning”, ”Nationell utställning” och ”Internationell utställning”. Skillnaden mellan officiell och inofficiell utställning är att resultaten från den officiella utställningen registreras centralt hos SKK (Svenska kennel klubben) och sålunda finns tillgängliga för allmänheten, medan resultaten från den inofficiella utställningen inte registreras någonstans.
Arrangerande klubb måste också ansöka om tillstånd hos specialklubben eller hos SKK om att få ha en officiell status på utställningen.
Det är enbart på officiella utställningar som du kan erövra certifikat (cert) eller CK (championkvalité).
Skillnaden mellan nationell och internationell utställning ligger i att man på den nationella utställningen kan erhålla certifikat (som så småningom kan resultera ett nationellt championat) och på den internationella utställningen, förutom detta certifikat, även erhålla ett internationellt certifikat (CACIB) som så småningom kan ge din hund ett internationellt championat. Detta CACIB kan man dock inte tävla om förrän hunden har fyllt 15 månader.

 

För att få delta på en utställning är medlemskap i arrangerande klubb obligatorisk. Undantaget är om du anmäler i valpklass eller om du anmäler till en inofficiell utställning. Som utställare är du skyldig att känna till tävlingsbestämmelserna och i dessa finns även specialbestämmelser för de olika raserna angivna (det kan t ex finnas vissa regler för att få tävla om certifikat i vissa raser). Dessa finner du på SKKs hemsida www.skk.se   Att tänka på inför utställningsdagen! Se till att packa din väska i god tid och tänk igenom vad du behöver ha med dig. Är det en utomhusutställning kan det vara bra att ha med kläder som skyddar mot både regn, blåst och sol. Idag har de flesta utställarna eget tält som är framställt just för detta bruk. I de flesta fall finns någon form av servering i anslutning till utställningsplatsen, men det är ändå bra att ha med sig egen matsäck till både dig och hunden. Du som visar hunden ska utgöra en diskret bakgrund och det är bra att ha kläder som inte drar domarens uppmärksamhet från hunden (undvik t ex långa, fladdrande kjolar eller rockar när du ska vara utomhus). Tänk även på att ha bekväma skor som går bra att röra sig i och som du inte kan halka i. Du bör ha förberett din hund bra. Har du en trim- eller klippras bör du ha förberett detta långt innan utställningsdagen. Din hund skall ha ett koppel och halsband som inte stör helhetsintrycket av hunden (inget flexikoppel!). Kom ihåg vaccinationsintyg, vattenskål och lite godis till hunden.  

 

På de officiella utställningarna börjar man bedömningen med valpklass. På bilden ovan går domaren igenom hur denna Kleinspitzvalp är bygd. Valpen bör vara väl tränad för att stå på bordet och vara van att bli hanterad av främmande människor. Innan valpen placeras på bordet har domaren bett ekipaget att gå ett var i ”trav” runt ringen. Vanligtvis går man också fram och tillbaka så att domaren kan se valpens rörelser från sidan samt bak och framifrån.

Här tittar domaren på valpens tänder och bett. Ägaren hjälper till att öppna munnen (ibland ber domaren handlern om hjälp). Handler = den som visar upp hunden.

Här vill domaren att valpen skall stå och posera fint så att han kan ge den en rättvis bedömning.

Denna valp blev BIR valp (Bäst i rasen) för dagen.

Det betyder att domaren har tyckt att denna valp är så rastypisk som möjligt av alla valpar för dagen. Den är rätt bygd och rör sig väl för sin ålder. En valp Bir rosett är ljusröd och gul till färgen. Valpen har också fått ett HP = hederspris vars rosett är lila till färgen.

Rosetter på Svenska Pomeranianklubbens Skåne Special.

På bilden ovan bedöms vår Cayenne som valp av domare Eve Smail från Kennel Toybox i England.

Cayenne 5 månader på Skåne Specialen år 2005.

Här har domaren placerat de 4 bästa tikvalparna.

Alla som har blivit BIR valp går sedan vidare till Best In Show där dagens vackraste valp väljs ut. På bilden ovan ser ni mig med Grace som blev BIS reserv (femte bästa av alla raser). Det brukar vara omkring 50-60 stycken valpar av olika raser i BIS ringen.

Efter att valparna är klara börjar bedömningen av vuxna hundar. Där bedöms hanarna först och sedan tikarna. Alla raser bedöms var för sig. Domaren ber hundarna springa runt i ringen (den plats där bedömningen pågår). Här ser domaen på hur hunden rör sig.

Därefter ber domaren att handlern skall lyfta upp hunden på ett ”trimbord”. Stora raser bedöms på marken.

På bordet känner domaren på hur hunden är bygd, precis som jag beskrev tidigare under valpbedömningen.

är har min hane Woody precis vunnit BIR (Bäst i rasen) och tagit cert och cacib. Jag granskar noga kritiken (det händer att ringsekreteraren glömt att fylla i placeringen) detta måste man påpeka genast på plats för att kunna få det korrigerat.

Här står jag då lycklig och poserar med min Bir rosett som är röd och gul. Certifikat rosett som är gul och blå. Samt cacibrosett som är vit.

Efter att man vunnit BIR går man vidare till gruppfinalen. Där tävlar man mot alla som tillhör den gruppen, tex Pomeranian tillhör grupp 5 Spets och urhundsgruppen, och tävlar mot alla som varit BIR från den gruppen.

Eller om det är SSUK (Svenska spets och urhundsklubben ) som har arrangerat utställningen så tävlar man genast i BIS (Best In Show).
bis2

Här utses dagens vackraste hund från grupp 5 på en SSUK utställning. Jag och Woody blev BIS 2 på denna utställning.

Det var lite kort om hundutställning. Ni kan läsa mera om oss och Pomeranian på vår hemsida www.blackoranges.se

Läs även på  SÄKK s sida hur de beskriver att det går till på utställning

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.