Nostalgi

Året var 1998…..

”Bambi” FIN EE Champion Yllinkyllin Dirlandaa.

Jag hade länge letat efter en tik av utställningskvalité, då jag fick veta att FIN CH Yllinkyllin Ainokainen var parad med FIN DK CH Linnanhaltijan Do Well Denis så jag ringde på en gång till Kennel Yllinkyllin och ställde mig i kö på en tikvalp.

Bambis far ”Toffee” FIN DK CH Linnanhaltijan Do Well Denis på utställning.

”Toffee” FIN DK CH Linnanhaltijan Do Well Denis, var min drömhane på den tiden, hans mor kommer från den berömda Kenneln Tookeyes i England och hans far är barnbarn till den legendariska hanen Noble Art Chicago-Bullit eller Bullen som han kallades.

Den 3 november 1998 ringde Kyllikki från Kennel Yllinkyllin och berättade att DU var född. Väntan blev lång då Kyllikki är av den ”gamla skolan” så hon lät inga valpköpare besöka kenneln innan valparna var 10 veckor gamla. Bambi föddes i en kull med två tikar så jag skulle få välja först vilken av dem som skulle bli DU.

Den dagen som du flyttade hem till oss var den dagen som jag äntligen fick se dig för allra första gången…jag hade hört så mycket om din syter som Kyllikki hade valt ut till mig. Men då jag fick se er båda tillsammans så visste jag att det var DU som var min drömtik. Det fanns något speciellt i din blick som jag smälte för.

Det visade sig också ganska snart att jag valde rätt valp med tanke på utställning, för vi ställde ofta ut Bambi och hennes syster isamma klass. Bambi vann alltid över henne:) Redan som junior tog Bambi flere BIR och BIM och som 1,5 åring blev Bambi FIN Champion. Bambi var en av de mest vinstrika Pomeranian tikarna i Finland redan innan hon hunnit fylla ett år. Hon placerades på Top Ten första året som vi ställde ut henne. Vi fortsatte att ställa ut och året då hon fyllde två vann hon 2 Cacib i Finland och 1 Cacib i Estland inom loppet av två månader. Bambi blev också Estnisk Champion det året. Nu var Bambi 1 Cacib ifrån att bli Internationell Champion!!!

Men innan dess ville jag ta några kullar på Bambi, tyvärr så var Bambi en ganska liten tik så hon fick problem med förlossningarna, vid först förlossningen födde hon en hane som fick heta ”Dusty” Black Orange’s Fahrenheit men sedan avtog hennes värkarbete helt. Så vi var tvugna att snitta henne, tyvärr hade tikvalpen som hon väntade hunnit dö innan vi fick ut henne.

Vi parade dock om Bambi en gång till, då fick hon nästan inga värkar alls så vi akutsnittade henne. Och tur var det för det första som veterinären såg var en död förmultnad valp som dessutom hade skadat livmodern på Bambi så svårt att vi var tvugna att sterilisera henne omågående. Risken att hon skulle dö av livmoderinflammation var annars mycket stor. Konstigt nog så fanns det en levande valp, en liten hane som fick heta ”Zorro” Black Orange’s King Of The Toys.

”Zorro” Black Orange’s King Of The Toys som 10 veckor gammal.

Jag sörjde mycket över förlusten av att inte kunna ta flera kullar på Bambi, trots allt hade jag ju en dröm om att få en tik efter henne. Min väninna Helena började nu tjata på mig att sälja Bambi till henne, hon ägde redan Bambis son Dusty och ville ha en kompis till honom. Till slut gav jag med mig och Bambi flyttade hem till Helena och Raimo.

Straks efter fick jag veta att Bambis mamma hade dött i något som troligen var ett epilepsianfall, bara 5 år gammal. Några månader senare dog även Bambis syster i ett liknade anfall bara 3 år gammal. Jag berättade nu för Helena om risken att Bambi kunde gå samma öde till mötes. Nu var jag glad över att jag inte hunnit fortsätta avla på Bambis linjer. Åren gick och Bambi fick vara frisk, men då hon var 5 år gammal konstaterade veterinären ett biljud på hennes hjärta. Bambi blev sämre och sämre och fick börja äta mediciner.

En dag ringde Helena, hon bara grät och grät, jag visste på engång att nu var tiden inne, Bambi hade lämnat jorden och passerat regnbågen, nu var hennes lidande slut. Det känns alltid tungt att förlora en vän och speciellt då de lämnar oss alldeles för tidigt.

Jag kan idag se hur Bambi springer på de gröna ängarna lekandes med sin syster och sin mor och far på andra sidan regnbågen.

Bambi lever vidare i sin son Dusty som ni kan se på bilden till vänster, längst till höger ser ni Bambi själva och i mitten ligger ”Rasmus” Black Orange’s King Of The Poms som är en son till våran Bonnie.

Tack Helena och Raimo för all kärlek som ni ger till ”mina” små älsklingar!

Läs mera om oss och våra Pomeranian hundar på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nostalgi

  1. hanna thorsell skriver:

    hej! va trevigt att läsa om den fina tiken. Synd Att hennes linjer inte fungerade som önskat o att hon gick bort så tidigt 🙁 Hur liten var hon med tanke på att du nämnde att hon hade förlossnigsproblem?

    • Susann skriver:

      Hej Hanna,Bambi var ca 20-21 cm hög och vägde ca 2 kg, inte sååå liten men i minsta laget att avla på om man vill att tiken skall föda själva.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.