Vad är en liten hemkennel/hobbykennel?

Då man besöker olika Pomeranian kennlars hemsidor kan man oftast läsa, ” vi är en liten hemkennel” eller ” vi är en liten hobbykennel”. Jag har funderat över detta med hemkennel och hobbykennel, vad betyder det egentligen? Nu kan ju en sak betyda olika från person till person, det är ju så med allt. Men vi skall se lite nämare på detta från olika perspektiv.

För mig så är en liten hemkennel en kennel där det föds ca 1 kull / år i genomsnitt. Där fokus ligger på att hålla verksamheten liten men ändå föda upp så sunda hundar som möjligt. I en liten hemkennel kanske man föder upp till eget bruk, man får kanske 1-2 valpar i snitt per år om allt går bra eller så dör valparna vid förlossningen, vilket inte är så ovanligt då det gäller rasen Pomeranian.

Vad jag betraktar som en  mellanstor kennel är en kennel där det föds 1-3 valpkullar /år. Här har man redan börjat aktivt satsa lite mera på uppfödning och inte bara som hobby. Vad beträffar hobby så är ju all hundverksamhet mer eller mindre en hobby, därför vill jag inte kalla en kennel för en hobbykennel.

Jag anser att en kennel där det föds fler kullar än 4 i snitt per år är en aktiv kennel och i många kommuner runt om i Sverige bör man ha tillstånd för att hålla en kennel av den storleken.

I sund hundavel skall man prioritera avelsmaterialet och verkligen noggrant överväga om hundarna är så bra att man kan använda dem i avel. Är din tik så fin/bra att du själva skulle kunna tänka dig att köpa den så som den ser ut idag? Man skall också tänka på att båda föräldrarna till kullen skall vara så bra att kombinationen tillsammans ger en valp som du själv kan tänka dig att behålla för utställning eller vidare avel. Är både mor och far så rastypiska som möjligt? Eller hoppas du bara på att din tik skall ge dig extra tillskott i kassan? Om din tik inte håller måttet för rasstandarden så är det bästa att se dig om efter en ny tik för avel, det är nämligen ett stort ansvar för rasen att hålla på med avel. Därför bör man använda det bästa materialet som man kan få tag på.

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finns vi på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vad är en liten hemkennel/hobbykennel?

 1. Henric skriver:

  Jösses… Jag visste inte att det fanns folk som tänkte på genetik och kynnologi nu för tiden…Hade själv schäferuppfödning tidigare, men slutade för att jag ansåg att då fanns det helt enkelt inget materiel för mig att använda mig av… Ska dock snart dra igång igen…Lycka till…

  • Susann skriver:

   Jo då det finns vissa som fortfarande tänker på genetik 🙂 Lycka till med nystarten på din uppfödning.

 2. Anita skriver:

  Vi kan väl egentligen gå till lagstiftningn för att kunna ”definiera” en LITEN kennel (kennel i liten omfattning, hemkennel, hobbykennel eller vad man nu kallar det).En liten kennel är en kennel som inte kräver tillstånd, dvs. FÄRRE än 3 kullar per år.

  • Susann skriver:

   Visst du har så rätt:) vad som gäller enligt lagen. Men många kallar sig för liten kennel oberoende av antalet kullar:( Man kan undra om det uppfattas som ”finare” att säga att man har en liten kennel trots att man föder upp i större skal? Eller vad är det som får uppfödarna att uttrycka sig så annars?

 3. Vivi skriver:

  Hej Susann.Min lille kommentar til overstående, dette gælder alle racer.Her vil jeg kalde det for: at nogle er avler og andre opdrætter.Første nævnte avler, har jeg ingen respekt for, dem som bare sætter 2 hunde sammen, for at få stambog på hvalpene og bruger de hunde som kun lige er kommet igennem en udstilling, med højst en 2. præmie. (som man skal ha i Danmark for at kunne avle med sin hund) Opdrættere derimod, bruger kun de bedste til at indgå i deres opdræt, og bruger tid på at sætte de rigtige hunde sammen, som tilsammen vil give ”gode” hvalpe. En Opdrætter forsætter ikke med at bruge den/de hunde som giver ”dårlige” hvalpe. En rigtig flot udstillingshund, er ingen garanti for at give racetypisk hvalpe, desværre!! Men når det lykkes, en opdrætter og få lavet sit egen liner i opdrættet og kan se at næsten alle sine nye hvalpe, ligner det man stiler efter, som en rød tråd;o) så er det man er en dygtig opdrætter og samtidig opnår respekt fra mange. Dette tager selvfølgelig mange år. Men stor respekt for dem som kan;o) Der skal nyt blod ind som vi alle ved, her gælder det også en dygtig opdrætter til at finde den hund, som ligner ens egen røde tråd. Og ikke bare ringer/skriver løs til alle:vil du sælge mig en hund:o( Dette var bare lidt af min mening om dette emne;o)

  • Susann skriver:

   Hej Vivi,Tack för din åsikt, jag håller med dig i mycket av vad du skriver. Det är en konst att föda upp en sund hund:)Kram Susann

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.