Varför ställer man ut sin hund på hundutställning?

Varför ställer man ut sin hund på en hundutställning? Syftet med hundutställningar är att stödja aveln. Domaren bedömer var hund efter hur bra den representerar sin ras och om den kan anses vara ett bra resultat av aveln. Det är bra för uppfödaren och rasklubben att få en utvärdering på i vilken riktning avelsarbetet går vad gäller det exteriöra.

För många blir hundutställningar en livsstil, detta kan tyvärr ofta resultera i att man glömmer bort varför man egentligen ställer ut sin hund. Många är de som tar hundutställningarna på så stort allvar att de inte klarar av att se andra hundar vinna över sin egen. Istället för att umgås med dem som håller på med samma ras, blir dessa ens egna rivaler, det kan med andra ord bli jobbigt att ställa ut, ”en kamp mellan liv och död”  nästan, man känner sig deppad om man förlorar. Om hunden själv fick välja så bryr den sig inte om varken tittlar eller placeringar i utställningsringen! Det är synd att man inte kan umgås och dela med sig av sina erfarenheter istället för att vara rivaler.

På utställningsplatserna glömmer många bort vad det står i SKKs Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar: Det åligger deltagare att handla och uppträda på sådant sätt att det inte skadar eller motverkar SKK eller dess medlemsorganisationer samt att på prov, utställning eller tävling inte agera på sådant sätt att det påverkar andra hundars chanser till rättvis bedömning och att inte heller uttala sig nedsättande om andra hundar, funktionärer eller deltagare.

Hur ofta hör man inte elaka kommentarer om sin hund, hur ofta hör man inte elaka kommentarer om domaren som precis har placerat en annans en sin egen hund till Bir? Handen på hjärtat, jag tror att vi alla en eller flere gånger har brutit mot denna regel?!

Jag önskar er alla ett lyckosamt utställnings år 2008 ! Vi ses och trivs i utställningsringen!

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finns vi på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 svar på Varför ställer man ut sin hund på hundutställning?

 1. charlotte skriver:

  Underbar blogg har sj’lv tagit upp liknande ämnen, varför kan vi inte glädjas åt andras framgångar och inse att vi faktiskt har betalt för att få just den här dommarens kommentar om sin hund, då måste man väl kunna ta det med? eller har jag fel!!??

  • Lars-Åke Åkerlund skriver:

   Japp, om det är rättvist med samma bedömning utifrån samma villkor o för förutsättningar .Mvh Lars-Åke

 2. Lars-Åke Åkerlund skriver:

  En betraktare från utställningar sedan 15 år!!!
  Jag har följt min sambo på utställningar sedan 15 år, hon har lång erfarenhet sedan över 30 år.
  Vad jag har svårt att få ihop är bedömningen mellan olika domare för samma ras o samma hund. Ena veckan får hunden excellent o CK o en vecka efteråt enbart Good med en annan domare.
  Jag anser att bedömningen börjar likna konståkning innan man ändrade reglerna. Enligt mig som novis men som betraktare i 15 år så borde man sätta upp ett regelverk som alla domare måste följa.
  Ett exempel är att man upprättar ett förskrivet dokument med rasbeskrivningen för den aktuella hundrasen, där domaren bedömer alla specifika detaljer som gäller för en utställning i en skala 1-5.
  Efter domarens kommentarer/siffra noterar sekreteraren alla poäng som sedan räknas ihop o därefter så får man en sammanlagd poäng som placerar hunden. Dessa poäng skall sedan dokumenteras för att skapa statistik mellan olika domare så att man kan urskilja vissa domare från andra.
  Med detta underlag kan Kennelklubben skapa en uppfattning om vilka domare som avviker från genomsnitten när det gäller bedömningar.
  Det måste finnas en normal rättvisa, det är inte rätt att hundägare åker 100 mil ToR med en hund som har fått CK veckan innan för att få Good. Det rör sig om över 1000SEK samt en mkt besviken matte/husse för att en domare har en helt annan uppfattning hur man bedömer hunden.
  Jag har även märkt att många gånger är det lokala kennlar o hundägare som vinner framför de som kommer långväga ifrån för att det finns en vänskap mellan utställare o domare som ger fördel till utställaren.Jag är inte en besviken betraktare utan en demokrat som tycker att rättvisan skall vinna i längden. Om den här formen av utställningar skall överleva eller enbart bli en utställning för den inre ömsesidiga klubben så måste regelverket ändras.
  Att ena dagen vinna o andra dagen komma sist då måste det finnas ett fundamentalt fel. Som exempel jag märkt är att domaren gillar bara vita hundar, stora hundar framför bruna hundar o mindre hundar. Det måste till generella regler, ibland undrar man om utbildning av domare är olika gång efter annan. Det skall finnas generella regler som alla domare följer, som det är nu så svartlistar man vissa domare för att de inte gillar ens hundar – vart är utvecklingen på väg??Generella regler med ett förutbeskrivet dokument som anger rasbeskrivningen för den aktuella rasen, det kan även vara graderat med vad olika delar skall ha för viktighet i bedömningen t. ex.
  Bedömning 1-5
  Vinklar 1,2 (grunddata) * 1-5 = Hunden får betyg 4 = 1,2*4 = 4,8
  Päls 1,1 (grunddata) * 1-5 = Hunden får betyg 5 = 1,1*5 = 5,5
  Hur hunden rör sig 1,3 (grunddata) 1-5 = hunden får betyg 4 = 1,3*4 = 5,2
  Temperament 1,1 (grunddata)* 1-5 =Hunden får betyg 5 = 1,1*5 = 5,5
  Samt flera detaljer enligt rasbeskrivningen.
  Totalt 21 poäng i detta exempel
  mm
  Enligt betraktarens ögon så slutar jag bli aldrig att bli förvånad, detta måste vara en form av bedömning som lever kvar sedan gammalt – skärp er o häng med utvecklingen för att skapa rättvisa. Om ni beaktar mina förslag o inlägg så kanske denna form av bedömning kan utvecklas mot rätt håll.
  Något som jag oxså har noterat är att hundar med gradfel på höfter/armbågar (C-E) samt ögonfel som man inte kan avla på får vara med på utställningar – Varför ????? Kan inte de som kan avlas på gå i en särskild klass !!!
  Går du på utställning så vill du säkert se den tik/hane som du vill avla på, men tyvärr så funkar inte tyvärr!!
  Ett inlägg från en betraktare

  • dognewss skriver:

   Många bra synpunkter

   • Lars-Åke Åkerlund skriver:

    Jag vill bara sätta igång en debatt om detta, för nu verkar systemet verkar förutbestämt om vilka som ska vinna.

  • Lars-Åke Åkerlund skriver:

   Hej Inlägget från Lars åke var väldigt bra. Har samma erfarenhet. Tycker hela inlägget var klokt och rätt. Och hans förslag skulle jag gärna få uppleva innan jag slutar med det här Utställningar. Det bra man tar upp detta och få en debatt. Stjälv har jag sett domare festar med vissa uppfödare dagen innan och tror mutning i pengar spelar roll- Pengar på bordet förekommer absolut. Ex du får 10.000kr och ett Cert imorgon. Allt går att köpa tror jag.
   Med vänlig hälsning Kajsa

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.