Underbett är diskvalificerande

Underbett på en Pomeranian är diskvalificerande i utställningsringen, en Pomeranian skall ha ett saxbett, dvs överkäken skall ”täcka” underkäken.

Det förekommer vissa problem med underbett inom rasen Pomeranian, hos dvärghundar i synnerhet ser man då och då bettfel så som underbett, tångbett och överbett.

Hunden kan leva ett helt normalt liv även om den har ett litet bettfel, men om man vill ställa ut hunden så skall den ha ett så korrekt bett som möjligt för att den skall premieras på utställning.

Bettfel går i generna, så vid val av avelsdjur skall man välja en hund med ett så korrekt bett som möjligt. Överlag skall man sätta sundhet i förstahand då man väljer avelsdjur.

Här ser ni en valp som har en kraftig underkäke och ett typiskt underbett.

Samma valp med underbett fotograferat framifrån.

Ni kan tydligt se att underkäken sticker ut och är längre än övrekäken.

Här ser ni en annan valps bett där två tänder i underkäken ligger i underbettsläge, detta bett kan dock rätta till sig och bli helt korrekt. Denna valp skulle också kunna få godkänt för sitt bett på utställning då det är vanligt att en dvärghund har lite oregelbundet bett. Endel domare är dock väldigt hårda på att bettet skall vara ett korrekt saxbett, dessa domare ger oftast en andra premie på utställning till hundar med bettfel eller hundar med oregelbundna bett.

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finns vi på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Underbett är diskvalificerande

  1. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.