Tandsten och tandlossning hos hund

 

 Vi har idag varit hos veterinär A.Salih för putsning av tandsten, det var Grace och Cayennes tur denna gång. Som jag tidigare har skrivit så har dväghundar så som Pomeranian och andra småraser stora problem med tandsten. Om man inte sköter hundens tänder väl och håller efter tandsten så kan det sluta med tandlossning eller till och med inflammationer i tandköttet som i värsta fall kan leda till en för tidig död.

Veterinären avlägsnar tandsten med laser som är smärtfritt för hunden, hunden är svagt nedsövd under ingreppet. En del anser att man kan avlägsna tandsten själva, men det är ofta smärtsamt för hunden och resultatet blir inte det samma som om veterinärens skulle ha gjort det. Vilket kan få följder som tandlossning och tandvärk hos din hund. Jag låter min veterinär avlägsna tandsten på mina hundar ca 1 gång per år eller efter behov.

 
Här ser ni tandsten på Grace, tänderna är gulfärgade av tandstenen.

Här har veterinären börjat putsa Graces tänder, Grace sover men hon ser ut att vara vaken då hundens ögon är öppna under tiden hunden är nedsövd. Veterinären lägger en salva i hundens ögon så att hornhinnan inte torkar ut.

Grace har fina starka tänder så vi brhövde inte dra ut någon av dem.

En sista liten puts av framtänderna sedan är Grace klar….

Se så fina och vita tänderna blev ….

Sedan var det Cayennes tur att få sina tänder putsade……

Cayenne har ju tidigare haft en inflammation i tandköttet, den fick hon efter sin första valpkull. Veterinären sa att det är vanligt med tandköttsinflammationer efter valpning då kalkåtgången är stor under mjölkproduktionen.

Cayennes tandkött ser helt okey ut idag men hon hade två lösa tänder som veterinären drog ut i samråd med mig. Ingen av dessa utdragna tänder skall påverka en bedöming på utställning skulle jag tro, då de satt längst bak.

Cayenne fick även en trippelvaccin och sedan var vi klara för hemfärd. Just nu sover både Grace och Cayenne fortfarande, jag brukar hålla koll på dem ända till de vaknar så att allt är som det skall med dem.

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tandsten och tandlossning hos hund

  1. Barbro skriver:

    En fråga: Har du provat PlaqueOff till dina hundar?Det brukar vara väldigt effektivt.

    • Susann skriver:

      Jag har provat PlaqueOff utan resultat. Dessutom har jag hört veterinärer säga att det kan vara farligt för hundens njurar vid längre tids användning. Detta är tydligen inte forskat på så mycket?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.