5 friska skäl att skaffa hund

Vill du ha bättre hälsa? Skaffa hund! Så kan man sammanfatta de senaste 25 årens forskning.

Den fysiska närheten mellan hund och ägare gör dig friskare. Ömhet och beröring sätter igång produktionen av hormonet oxytocin hos både människa och djur. Både hos den som klappar och den som blir klappad på. Ett hormon som i sig motverkar stresshormonet kortisol.

Det har också framkommit i forskningen att hundägare verkar få lägre blodfettsvärden, sänkt blodtryck, mindre upplevelser av stress, sömnsvårigheter och depression. Effekter som i nästa led förhindrar uppkomsten av bland annat hjrät- och kärlsjukdom samt diabetes. En svensk hundägare promenerar i snitt en till två timmar om dagen vilket är betydligt mera än Folkhälsoinstitutets rekommenderade halvtimme om dagen. Sannolikt går flera av hälsovinsterna av hundägarskapet att härleda till just promenaderna.

Äldre blir friskare med husdjur

Människor med handikapp eller sjukdom, som cancer, hjärtkärlsjukdom och psykisk sjukdom, kan få förbättrad livskvalitet när de umgås med hundar, visar flera studier.  När det gäller äldres hälsa finns tydliga indikationer på att en hund, eller annat husdjur kan förändra och förbättra vardagen på flera sätt.

5 friska skäl att skaffa hund

> Stressen minskar

> Blodtrycket blir bättre

> Sömnproblemen minskar

> Blodfettvärdena sänks

> Depressionerna blir färre

 

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.