Viktigt att sörja – då din bästa vän dör

En relation tar någon gång slut, ibland efter en lång tid av åldrande tillsammans, ibland skakande hastigt då din vän dör i sjukdom. Den starka sorgen då en älskad hund dör kan vara svår att förstå, men den är viktig att gå igenom.

Sorg handlar om förlust av en relation, sorgen kan vara lika stark om man förlorar en anhörig eller om man förlorar en älskad hund. Att förlora ett kärt husdjur kan var en stor chock för många. En hund är aldrig ”bara en hund”. Den kanske har funnits med då du vuxit upp, den har kanske varit en del av familjestrukturen. Förlusten kan också vara barnens första möte med sorgen och döden.

För en del vuxna kan hunden många gånger vara det enda sällskapet och därför blir relationen ofta väldigt djup, en människorelation kan ju vara ”besvärlig” på många sätt som inte en relation med en hund är. Hunden ställer inga krav på dig i en relationen, hunden ger av sig själva hela tiden, den är alltid lika glad för din uppmärksamhet och din kärlek. Man kan ha lika djupa känslor i en relation för en hund som man kan ha för en människa. Därför blir förlusten av en hund väldigt stor vid hundens död.

Vid förlusten av en hund kan man få samma känslor som vid förlusten av en människa, man kan hamna i chocktillstånd, man kan tappa minnet, kan få svårt att tänka logiskt, höra vad folk säger men kommer inte ihåg. Humöret kan pendla upp och ner, man känner sig ledsen för ingenting och kan tycka att livet är meningslöst. För hundägare kommer alla känslorna många gånger som en total överraskning.

Det kan vara svårt att förstå att reaktionerna handlar om sorg och att det tar tid att gå igenom det. Men det är av ytterst vikt att sörja färdigt och låta tiden ha sin gång. Man säger ju att tiden läker alla sår, ändå så kan jag fortfarande känna stor saknad efter hundar som jag har mist på ett eller annat sätt.

Att skaffa sig en ny hund direkt efter att den förra har gått bort, kan vara ett sätt att ”glömma” och gå vidare, det är en ny hund, en ny relation. Man behöver inte ha dåligt samvete emot den gamla hunden som precis har passerat regnbågen, han eller hon var unik och kommer alltid att finnas i dina minnen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Viktigt att sörja – då din bästa vän dör

  1. Pia skriver:

    När vi avlivade vår förra hund då grät jag som om hjärtat skulle slitas ur kroppen! Så jag vet hur man kan sörja en hund/ett djur. Men vissa har svårt att förstå det…

  2. Anonym skriver:

    Det er ubeskrivelig:o(

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.