Tankeställare-köp inte valp utan att du sett föräldradjuren

En liten tankeställare till alla er som går i valpköpar tankar, köp inte valpar som säljs på internet i oseriösa annonser eller hos valpförmedlare där du inte får träffa föräldradjuren till valpen.

Du kan bidra till valpfabriker och olaga importering av valpar, genom att köpa en sådan valp uppmuntrar du den olaga handeln med valpar. Föräldrarna till valpen lever kanske under bedrövliga förhållanden, titta på denna film det kanske får dig att tänka till.

Om du tänker skaffa dig en hundvalp: Be alltid att få komma hem till uppfödaren för att se på valpkullen, be om att få träffa mamman till valpen och även pappan om det är möjligt. Om det inte finns någon mamma till kullen, bör du inte köpa valpen. Alla seriösa uppfödare låter valpköparen träffa mamman till valpen innan du bestämmer dig för att köpa valpen.Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Tankeställare-köp inte valp utan att du sett föräldradjuren

 1. Elisabeth Kytler skriver:

  Jag tror det är alldeles för lätt att köpa valp idag dvs man köper exempelvis via Blocket innan man riktigt tänkt sig för. Vår första hund köptes nästan ett år efter att vi första gången uppmärksammade rasen, vi tog reda på fakta, hälsade på hos flera uppfödare och var också och tittade på några utställningar innan vi ställde oss på kö för en valp.Det berör mig också illa för vår egen ras Pomeranian att det dykt upp så många blandras-annonser på sistone, och att det finns sådana som annonserar ut Pomeranian utan stamtavla där hundarna är väldigt långt ifrån ras-typiska, dekorerade med blommor på bild osv – sorgligt värre. En medveten avel av rastypiska individer ger ett utfall som passar alla dvs det blir både utställningshundar och sällskapshundar – man ska inte avla på icke rastypiska individer eller hundar behäftade med fel/sjukdomar. Inte heller bra med annonser där man erbjuder sig att ta hem Pomeranian från andra länder – dessa annonser behöver vi inte heller. Det finns tillräckligt med hundar i Sverige utan att man behöver blanda/avla raser av olika förutsättningar, lynne och anatomi. Jag tycker det är mycket oroande vart vi är på väg, känns nästan som att man borde starta ett upprop. Oj det blev mycket, får kanske starta en egen blogg 🙂

  • Susann skriver:

   Hej Elisabeth, Först och främst tack för ditt mycket innehållsrika inlägg, det skapar till givande diskussioner och en levande blogg!Jag håller med dig i allt vad du skriver. Jag blev kontaktad av en dam som köpt valp av en valpförmedlare på internet. Damen ville så gärna ha en viss färg på valpen så hon betalade handpenning på en valp från Spanien utan att hon tänkte sig för. Vad jag förstått senare så är inte valpen äns den färg som var överänskommet. valpen har inte idag ännu kommit till Sverige, men skall komma snart. Damen ville avboka köpet men fick då veta att hon inte kommer att få tillbaka handpenningen på 5000sek. Förmedlaren ville behålla hela handpenningen då hon haft utgifter i samband med bokningen av valp! Jag undrar vad det är som kan kosta 5000kr på några dagar? Så köpet kommer att gå igenom då det är mycket pengar för denna valpköpare.

 2. Titti Thenander skriver:

  Naturligtvis är det viktigt att välja valp med omsorg men framförallt att göra så med den uppfödare man köper valpen ifrån. Jag har fött upp Welsh springer spaniels i snart femton år och visar gärna både valpar och vuxna hundar för dem, som är intresserade av en Welsh. Men jag har sällan pappan till valparna här eller ens i närheten och det är jag knappast ensam om. Jag har bara tikar boende hemma och använder andras hannar. Det ger mig mindre risk för oönskade parningar och mindre stress i samband med löpperioderna. Dessutom ger det mig större möjlighet att välja den hanne som är mest lämplig till olika kullar.

  Jag har inte heller alltid valparnas mamma här om de är över åtta veckor. Eftersom jag inte vill ha för många hundar boende i familjen placerar jag emellanåt någon tik hos en fodervärd. Det blir bättre för oss alla att ha det så. Hunden får en egen familj till vardags och flocken hemma blir mindre. Eftersom alla hundar lever tillsammans med oss i familjen och rasen är både frisk och lever länge blev det antingen alldeles för sällan valpar eller alldeles för många hundar här. Då kommer valparnas mamma ett par veckor före valpningen hit och stannar tills valparna är åtta veckor. Sedan åker hon hem till sig. Då fortsätter resten av den flock de redan lever i fostran av dem tills de flyttar. Inga valpar levereras före åtta veckor och det är heller inte tillåtet. Ofta är de äldre än så när de flyttar. De flesta valpköpare har varit här innan åtta veckors ålder och då träffat tiken men inte alltid. Då brukar jag förklara varför deras mamma inte är kvar här och varför inte heller deras pappa är här men att det finns flera andra vuxna nära släktingar till dem att träffa. Oftast förstår människor det men inte alltid.

  Hundar är familjedjur men inte i första hand kärnfamiljedjur. Flocken är deras familj. Det är viktigt att träffa och tycka om de vuxna hundar som präglat valparna både när det gäller arv och social fostran. Men det måste inte vara de biologiska föräldrarna. Att träffa vuxna döttrar till valparnas far och att träffa valparnas mormor och halvmostrar kan vara nog så värdefullt.

  Råden att träffa valparnas föräldrar är bra men jag vill gärna vidga perspektivet lite.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.