Kläder på hundar, ja eller nej?


Idag finns det ett stort utbud av olika slags kläder till hundar, allt från jackor, regnställ till festklänningar. Jag tror att det kan vara bra med kläder eller vindskydd för hundar som inte annars klarar av kyla eller regn, men annars så tycker jag att hunden inte skall ha kläder.

På 90 talet började det bli vanligt att ”tuffa” hundar kläddes i scarf med någon tuff text. Idag förekommer det bilder i de flesta hundtidningar på små söta hundar som är klädda i alla de slags kläder, tuffa bulldogar klädda i väst, små söta chihuahua klädda i söta små princessklänningar eller andra söta små plagg. Jag tror att media har del i att det har blivit allt vanligare att hundägare klär sina små älsklingar i kläder. Hundar har i många fall fått bli surrogat för barn till unga människor mitt uppe i karriären. Man både köper kläder till hunden och ger den ett typiskt människonamn.

Personligen gillar jag inte att man använder kläder till sin hund, hunden har en päls som ger den skydd mot solen på sommaren och mot köld och regn på vintern. Jag har dock själva använt ett regnställ till min amerikanskacockerspaniel redan på 90 talet, men det var just för att skydda hunden så att han inte blev genomblöt av regn. Alla som har en amerikanskcocker vet hur mycket jobb det är med pälsen framförallt i regnväder, den blir både smutsig och våt och i värstafall har man många timmars dusch, föning och bortsning framför sig efter en promenad. Det hinner man inte med 3-4 gånger dagligen om man rastar sin hund i regnväder. Så jag har full förståelse för hundägare som använder sig av olika slags kläder till skydd, men att använda kläder för att hunden skall se ”fin” ut är inget för mig:(

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kläder på hundar, ja eller nej?

 1. tengileye skriver:

  Svar nej; Som alltid finns det undantag för djur som har svårt att klara klimatet (men borde vi verkligen ha dem här då- egentligen?) men annars så tycker jag att det bara ser dumt ut

 2. Adeleide skriver:

  Om hunden behöver värme så är det ok. Om hunden har lång päls är det ok under kladdiga dagar, så man skyddar pälsen lite.Men i övrigt – nej.

 3. iizabell skriver:

  den första är fan vad det är gulliga hundar

 4. Neomania skriver:

  Jag tycker att kläder är okej på hundar som behöver det.Sen finns det alldeles för mycket fördomar.’Nödvändiga’ kläder ska inte se unika ut. För då är det bara pimp-kläder.Så tycker många.Vi ska snart klippa våran pudel. Eftersom han är van vid att ha en tjock, skyddande päls så tänkte jag fixa ett hundtäcke åt honom. Eftersom han nu kommer få den klippt väldigt, väldigt kort. Vilket jag samtidigt tycker är en lättnad eftersom det kommer bli en himla massa jobb när det snöar och pälsen gärna vill klumpa ihop sig sedan.Till saken då.Jag ska ha ett täcke/jacka eller vad vi nu ska kalla det för att han ska hålla sig varm eller åtminstone inte få massa kall vind mot den numera tunna pälsen.Jag är ganska säker på att om jag köper en hyfsat ’tråkig’ jacka/täcke, så kommer folk acceptera det.Om jag däremot väljer en mer tillpimpad jacka. av t ex jeanstyg som jag sedan syr fast bandloggor på. patches typ, på, så kommer folk genast rynka på nästan. Just för att dom tror att man har det för utseendets skull. Nu vet ju jag att jeanstyg kanske inte är det absolut bästa om man ska hålla sin hund varm. Men det var helt enkelt ett exempel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.