Internationella ledarhundens dag

30 april är inte bara valborgsmässoafton och konungens födelsedag, utan även internationella ledarhundsdagen.

Hunden är ju som bekant människans bästa vän. För synskadade Anne Engvall är treåriga labradoren Nadja mer än den bästa vännen. Hon gör så att Anne kan leva bättre i samhället, skriver Hallandsposten idag. Nadja är en av cirka 300 ledarhundar i Sverige i dag, och 30 april ska deras arbete uppmärksammas. Hennes jobb är att vara ett levande hjälpmedel för sin synskadade matte.
Nadja hittar till bankomaten, brevlådan och papperskorgar. Det enda Anne behöver hjälp med är att handla mat.

Att ha ledarhund är framförallt ett problem då Anne skall besöka restauranger , det finns bara två matställen som hon kan besöka i Halmstad. Hon blir ofta stoppad i dörren av en röst som säger att ”här kommer du inte in”.

Hur känns det att bli stoppad i dörren?

För det första tappar jag matlusten, och sedan bojkottar jag dem. Det är diskriminering, säger Anne, till Hallandsposten.

Hon och Nadja har rätt att komma in på restauranger. I livsmedelslagen finns undantag mot förbudet mot djur i serveringslokaler. Det innebär att näringsidkare kan tillåta att en ledar- eller servicehund följer med sin funktionshindrade förare in på restaurangen.

Idag skall vi alla tänka lite mera på alla dessa hundar som jobbar som ledarhundar, de är ett av de finaste ”yrken” en hund kan ha.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.