Rävspel i ringen

 

Syftet med hundutställningar är att stödja aveln. Domaren bedömer var hund efter hur bra den representerar sin ras och om den kan anses vara ett bra resultat av aveln. Det är bra för uppfödaren och rasklubben att få en utvärdering på i vilken riktning avelsarbetet går vad gäller det exteriöra.

Att deltaga på hundutställning kostar hundägarna stora pengar i form av anmälningsavgifter ca 280kr/hund, övernattning ca 800kr/natt, resa till och från utställning ca 600kr beroende på avstånd. En utställningshelg kan kosta upp emot ca 2000-3000kr beroende på hur många hundar man har anmält. Man förutsätter att alla hundar skall bedömmas på samma villkor, men tyvärr är det inte alltid som det går rättvist till. Som i alla sporter så fuskas det på olika sätt, doping och fusk vid bedömning är inte ovanligt på hundutställningar. Hundägare sprayar sina hundar med hårspray, doppar tassarna i cocacola (för bättre fäste inomhus), ger postafen till hunden (för att dämpa en stressad/livlig hund) även om det är förbjudet enligt SKKs utställningsregler, dessvärre är det ingen som tycks bry sig.

På utställningsplatserna glömmer många bort vad det står i SKKs Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar: Det åligger deltagare att handla och uppträda på sådant sätt att det inte skadar eller motverkar SKK eller dess medlemsorganisationer samt att på prov, utställning eller tävling inte agera på sådant sätt att det påverkar andra hundars chanser till rättvis bedömning.

Med tanke på ovannämda bestämmelser så kan man fråga sig huruvida det är rätt eller fel att en del uppfödare inkvarterar domare under utställningshelger där uppfödarens hundar/uppfödda hundar bedöms i den domarens ring? Att domaren sedan ”råkar” placera denna uppfödares hundar till klassvinnare, BIR och BIM med cert i båda könen får även publiken att höja på ögenbrynen. Speciellt som det redan dagarna innan utställningen, sprids ett rykte bland de andra deltagarna att BIR och BIM hundar är påförhand utvalda?! Man frågar sig om ett sådan förfarande är etiskt rätt? Ett sådan förfarande raserar hela utställningsverksamheten

Surt sa räven om rönnbären:(

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 svar på Rävspel i ringen

 1. Vivi skriver:

  Det er rystende må jeg sige, men desværre sant. Nogen vinder bare fordi de kender dommeren eller fordi de er mere kendt end andre og derfor tør dommeren ikke dømme andres hunde bedre. Dog vil jeg også sige der er oprigtige dommer og meget dygtig dommer, som dømmer efter deres egne øjne og mening. Det må også være frustreret at stå som dygtig opdrætter og ikke vide om man har vundet fordi man er kendt eller fordi man har den bedste hund. Selvfølgelig syntes man selv, man har den bedste hund, men efter som man ikke har haft finger under pelsen på andres hunde kan man jo ikke være sikker. Eller hvad?

  • Susann skriver:

   Med mitt inlägg vill jag på inget sätt nedvärdera domare som oftast gör ett bra jobb. Vad jag vill är att få igång en diskussion om huruvida det strider mot regelverket att domare övernattar hos uppfödare vars hundar bedöms i dennes ring dagen därpå. Det kan påverka bedömningen av hundarna vilket strider mot regelverket, då alla hundar inte får samma chans till rättvis bedömning. Som tur är så går merparten av bedömningar rättvist till, annars hade nog anmälningssiffrorna till utställningarna sjunkit drastiskt.

 2. Anonym skriver:

  Jeg tror i Danmark, er det almindeligt at dommerne overnatter på hotel og ikke hos opdrættere. At jeg kender til.Jeg ville nødig være dommer for en race, det er et stort arbejde og en svær opgave. Men godt der er noget som vil;o)

  • Susann skriver:

   Ja det mest naturliga är att alla domare sover på hotel och inte umgås med utställare den helgen som de bedömmer en ras.

 3. Sofie skriver:

  Snörebedömning ser man ofta på utställning och det förekommer i de flesta raser,ibland blir det så uppenbart som i inlägget ovan. Vad beträffar behandlad päls, medicinering av hund osv så har SKK ett dopingregelverk som skall följas, man tycker att SKK skulle utföra ”tester” av hundar som placerar sig i tex finalen. Det kan upplevas som om reglerna inte är lika för alla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.