Vad är Weight Pull ?


Swedish Working Bulldog Association (SWBA) är Sveriges äldsta Weight pull
förening som grundades i slutet av 2002 för att först och främst arrangera tävlingar i WeightPull(WP), men vart ganska snabbt utspritt över landet och lokalgrupperna fick namnen SWB Norrköping, SWB Stockholm och så vidare. Målet med SWBA är och var att få fart på den intressanta och nyttiga sporten i Sverige.

Vad är Weight Pull ?
Man skulle kunna kalla WP hundsportens motsvarighet till traktor pulling, eller draghundsporten kortdistans. Hunden skall dra vagnen från start till mål, avståndet är 4,8m. Den hund som drar tyngst i förhållande till egen kroppsvikt vinner viktklassen (Hundens tyngsta genomförda drag delat med hundens vikt, ex 400kg/20kg är 20P4P)

Hur gammal skall hunden vara då man börjar träna WP?

Man kan in princip börja med hunden då den är 8 veckor genom att sätta på den en sele och lära den att när selen är på så är det något roligt på gång, man kan senare hänga fast något viktlöst bakom hunden för att vänja hunden vid skrammel och annat oljud. Här bör man endast lära in start och stopp kommando och lära hunden att WP är något kul, den största skadan som uppstår om man pressar en ung hund för hårt är inte fysiskt, utan den psykiska! En hund skall vara mentalt mogen för att prestera max resultat! Hundens självförtroende är A och O i WP, teknik och styrka kommer där efter.

Är du intresserad av att titta på en WeightPull tävling, gå in och kolla var och när nästa tävling hålls.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.