Ehrlichios – så skyddar du dig mot fästingbett

För ett år sedan blev varghunden Loke sjuk i ehrlichios. Han har fortfarande ont i muskler och leder.

Fästingsäsongen har börjat så det är dags att tänka på fästingförebyggande medel och fästingburna sjukdomar.
Det bästa du kan göra är att noggrant gå igenom hundens päls varje dag och ”plocka” bort eventuella fästningar.
 
Fästingen kommer i kontakt med din hund då hunden är utomhus i sin rastgård eller på promenader. Efter att ha krupit runt i pälsen så hittar fästingen ett lämpligt ställe att suga blod. Ofta i huvud- halsregionen men de kan sätta sig nästan var som helst på kroppen. Jag har upplevt att fästingar sätter sig vid analöppningen på mina hundar, det kan vara knivigt att få bort dem. Fästingen har ett taggigt sugorgan som är en del av munnen. Fästingen sticker ner sugorganet i huden och sprutar in ett ämne som dels minskar känseln just där och dels cementerar fast fästingen i huden. Efter att ha suttit fast ett dygn eller två så börjar fästingen suga blod. Medan den suger blod så sprutar den också in sin saliv i huden och denna saliv kan innehålla smitta som djuret eller människan kan bli sjuk av.
Sjukdomar som sprids via fästingar
Sjukdomar som sprids via fästingar till hundarna är Borelios och Ehrlichios. Bägge sjukdomarna kan ge allvarliga symptom så som blodbrist, feber, ledinflammationer, rörelsestörningar, mm. Ledinflammationer och nedsatt prestationsförmåga / trötthet är de vanligaste symtomen.
 
Förebygga fästingbett
Det enda sättet att förhindra fästingburna sjukdomar hos hunden är att behandla hunden med förebyggande medel. I Sverige finns det tre olika medel som visat sig verksamma. Frontline spot-on® och Exspot spot-on® finns att köpa receptfritt på apoteken. Det tredje medlet är receptbelagt och heter Scalibor®, det är ett halsband som man sätter på hunden och som skall sitta på hela säsongen. Alla tre medlen är nervgift för fästingar. Då fästingen sätter sig på hunden, får den medlet på sig och dör inom ett till två dygn.
 
 
 
 
 
Om fästingen redan har satt sig på min hund så använder mig av en otroligt bra fästingplockare som heter Tick 2 tillverkad i plast utan rörliga delar – lättskött och hållbar. Rätt använd avlägsnar den både stora och små fästingar utan att lämna några rester eller delar kvar.
 
 
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ehrlichios – så skyddar du dig mot fästingbett

  1. Loke skriver:

    Vill bara berätta att jag mår mycket bättre i mina ben nu. Går på fysterapi på Bagarmossen och har blivit mindre stel och öm i mina ben. Ni kan se bilder från behandlingen på min sida.

    • Susann skriver:

      Hej Loke,Va kul att höra att du blivit bättre! Jag är alltid så orolig att mina hundar skall insjukna då vi har gott om fästingar här.Ha det gott och lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.