Terapihundar minskar depressioner och stress

Forskning visar att människor som får klappa en hund kan hantera ångest och stress bättre. Hundarna minskar depressioner och sägs även sänka blodtrycket och kolesterolhalten. Det ska vården dra nytta av. I dag finns ett fåtal certifierade besöks- och terapihundar. Men de ska bli fler.

På några håll i Sverige finns utbildningar för hundar och deras ägare. En kurs finns i Östersund. På utbildningen blir hundarna lärda hur de ska ta kontakt med olika typer av människor, i olika situationer och miljöer på ett bra sätt. De lär sig också att tåla stress.

Sedan är de redo att ge sig ut i arbete och träffa sina kunder på skolor, äldreboenden, inom den psykiatriska vården eller på fängelser, skriver Aftonbladet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Terapihundar minskar depressioner och stress

  1. Ingeborg Höök skriver:

    Den ideella föreningen Hälsans Natur har i Sverige ett treårigt projekt som heter Vårdhundskolan. Projektet har finansiellt stöd av Arvsfonden. Där utbildas hundar med förare för arbete inom vården. Där utbildas också legitimerad vårdpersonal i hur de kan använda ett team med vårdhund som komplement i sitt arbete med patienterna. Hundarna assisterar sjukgymnaster, sjuksköterskor och arbetsterapeuter i deras ordinarie arbete med patienterna. Hundarna bidrar till ökad motivation, livsglädje och minskad konsumtion av lugnande läkemedel. Att få träna i samspel med utbildad vårdhund ger patienterna ökat välbefinnande och bättre resultat av träning. Mer information finns på http://www.vardhundskolan.se

  2. Ingeborg Höök skriver:

    Härligt att du tar upp ämnet med hundar inom vården.Hundarna kan verkligen uträtta så mycket positivt för patienter i alla åldrar. De kommer med både liv och leenden till avdelningarna. Det finns en ideell förening i Sverige som heter Hälsans Natur http://www.halsansnatur.se som har fått stöd av Arvsfonden för ett treårigt projekt. Under projekttiden utbildas både hundar med sina ägare/förare och även vårdpersonalen. Det här finns nu på ett antal enheter i Uppsala och Stockholm. Under 2009 utbildas ytterligare ca 20 team med vårdhundar som kommer att arbeta på olika orter i Dalarna och i Eskilstuna, Malmö,Skövde och Stockholm bl.a. Drömmen är ju att vårdhundar ska finnas på många fler ställen en dag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.