Vanvårdar hundvalpar för att tjäna pengar


Allt fler vanvårdar hundvalpar för att tjäna pengar. De senaste åren har det blivit allt populärare att skaffa hun
d. Samtidigt har ovanligt många fall avslöjats där uppfödare har misskött hundvalpar. De personerna föder ofta upp stora mängder hundar under dåliga förhållanden för att maximera sin vinst.

Det är svårt att avslöja alla som missköter hundar, enligt experter säljs det tusentals illa skötta hundvalpar varje år i Finland. Lagen borde vara strängare så att myndigheterna bättre kunde ingripa, påpekar både Finska Kennelklubben och ett flertal länsveterinärer till Tv-Nytt.

Det finns riktigt grova djurskyddsbrott i Finland och det skulle vara bra om ens några personer fick ordentligt stränga straff, anser Inna Ilivitzky, länsveterinär i Södra Finlands län. Det skulle kunna fungera som skrämmande exempel. Då skulle folk inte ha för stora kennlar, med så mycket som till exempel 100 hundar.

I november i fjol demonstrerade ett hundratal hundägare på Senatstorget i Helsingfors och krävde en effektivare djurskyddslag. Justitieministeriet har hört protesterna och ett nytt lagförslag väntas i höst.

Köparen kan också påverka

Men den enskilde hundköparen har också en viktig roll. Det gäller att bara köpa hundar från respekterade uppfödare och rådfråga till exempel en hundförening då du skaffar valp. En tumregel är att alltid gå och titta på hunden till kenneln där den vuxit upp och inte köpa en hund på stan.

De flesta uppfödare sköter ändå hundarna väl och är också noga med vem de säljer sina hundar till.

– Ofta när någon ringer eller skickar mig ett mejl vill jag att de kommer hit hela familjen så att jag får träffa dem och så om jag tycker att det är helt okej så säljer jag, säger Maria Aaltovirta som föder upp franska jägarhundar i Borgå, skriver svenska.yle.fi

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.