Nya hundlagen biter inte

Jag har tidigare skrivit om våran grannes pudel som rymmer från sin gård och anfaller mig och mina hundar då vi är ute på promenad. Efter mitt senaste samtal med grannen har hon faktiskt bättrat sig lite och gör tappra försök att hålla sin pudel i styr då vi går förbi. Det har dock hänt att pudeln slitit sig ändå och gjort utfall mot mina händer då jag har försökt skydda mina egna hundar från bett. Grannen menar på att hennes hund enbart vill leka, vilket för mig bara ger sken av grannens okunskap i hunduppfostran. Tidningarna har mer och mer uppmärksammat hundar som anfallit andra hundar eller människor, vilket jag tycker är bra. Då får vi till en debatt och förhoppningsvis når det även ut till de hundägare som inte har så god koll på sina egna hundar.


Den nya lagen skulle göra det enklare att ta hand om aggressiva hundar. Men lagen biter inte.


MALMÖ. – Det finns en övertro på den nya lagen, säger Liselotte Grant på Malmöpolisen.

Anmälningarna fortsätter att strömma in till polisen. Men trots ett tjugotal anmälningar hittills i år har inga åtgärder vidtagits.

I flera fall har aggressiva hundar attackerat både människor och hundar. Ingen av dessa har omhändertagits av Malmöpolisen.
– Många tror att en hund ska bli omhändertagen bara för att den bitit en annan hund i ett hundslagsmål, säger Liselotte Grant, chef på polisens tillståndsenhet i Skåne.

Den nya lagen
Den nya lagen innebär att hunden kan omhändertas på plats redan vid den första händelsen. Före årsskiftet var hunden tvungit att ha bitit redan förut.

Nytt är också att hundar som är farliga mot andra hundar kan omhändertas.

För att en hund ska omhändertas måste andra åtgärder redan vara uttömda t.ex. koppeltvång eller tvång på munkorg.

Den som brutit mot föreskrifter åtskilda gånger och använder sin hund i kriminella sammanhang kan dömas till hundförbud.

Hittills har ingen dömts till hundförbud i Skåne, skriver Sydsvenskan

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.