Allt fler djur vanvårdas

De senaste fem åren har både antalet omhändertagna djur och personer som fått djurförbud i Hallands län ökat kraftigt. 2008 ser ut att bli ett rekordår – redan nu har länsstyrelsen haft lika många ärenden som under hela förra året.

Omhändertagande av djur beror ofta på att de inte har fått den veterinärvård de behöver. Till en början okomplicerade åkommor har då hunnit bli livshotande. Under det senaste året har djurinspektörerna i Halmstad fått in anmälningar om åtminstone tre allvarliga fall av hundar med öroninflammation. I våras hade en anmälare i över ett år sett hur en hund gick med lutat huvud. När anmälan kom in åkte djurskyddsinspektören ut och hittade hunden knappt kontaktbar på golvet, med hög feber och så svullen att den knappt kunde se. Djurägaren ombads att kontakta veterinär och hunden lades samma dag in för vård. – Den hunden hade de inte tänkt ta till veterinär. Det handlar ofta om pengar men också om förmågan att inse att hunden behöver vård, säger Vanja Kinch till Hallandsposten.

Det är bra att omgivningen reagerar då ett djur far illa, man bör absolut kontakta kommunens djurinspektör om man ser att ett djur av en eller annan orsak lider. Du kan lätt ringa till den kommun där du bor och be att få tala med djurinspektören. Där kan du antingen uppge ditt namn som anmälare eller göra en anonym anmälning. Det bästa är att du gör en personlig anmälan, för att kunna finnas till hands med ytterligare upplysning och bevis i ärendet ifall det behövs, det kan vara det avgörande vid ett beslut av myndigheten och du hjälper på såvis djuret som far illa. Tänk alltid på djurets bästa!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Allt fler djur vanvårdas

 1. Minolli skriver:

  Det ska vara körkort på hund.. Min granne har en vinröd sammetsprydd stålbur med tillhörande röda sammetskuddar, till sin bullterrier. Jag tycker att han är inlåst för mycke. Tycker synd om hunden. Min dog har fritt i hela lägenheten.

  • Susann skriver:

   En hund behöver utrymme att röra sig på, den mår nog inte bra av att sitta i en bur dessutom strider det mot djurskyddsreglerna.

 2. Emma skriver:

  Hur fasen kan man hålla en hund i bur? Anmäl djurplågeriet omdelbart.Jag anser att vanvård handlar om brist på empati-och djurskyddslagarna bör bli strängare.Inför ”körkort” får alla djur.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.