Vägen till att bli en Dog Listener…

Möt Mervi Kärki, Certifierad Dog Listener Sweden i en exclusive intervju för Dog News.

Efter en mycket kraftig utbrändhet där livet varit kolsvart så bestämde jag mig för att skaffa hund. Ingen valp för det skulle bli för mycket jobb för mig som inte hade någon större energi i kroppen. Upptäckte att det fanns möjlighet att ta över en vuxen hund, det var ju toppen och då såg jag framför mig lååååååååååååååånga sköna promenader varvat med lite träning och aktivititet. Att det skulle vara en familjehund var också självklart. Alla i familjen skulle vara delaktiga i denna nya medlem.

Desperation…vilken chock det det blev när vi väl efter flera trygga möten och viktiga kontrakt fick hem  vår hund Kenzo. Understimulerad var hans enda problem för övrigt en toppen hund enligt uppgifter vi fick.

 

För att göra en mycket lång och innehållsrik historia lite mer sammanfattande så blev det en hel del kurser med Kenzo, massor av promenader i timmar varje dag, ständigt hjärngympa för den lilla hundhjärnan för att han skulle vara trött och inte orka med alla beteenden som var så svåra att hantera. Någon familjehund var han inte!

Jag läste massor av  böcker som finns på marknaden..det fanns så mycket bra men det gjorde inte min hund Kenzo bättre i vardagen. Han var en otroligt duktig skolhund…lärde sig allt mycket snabbt men klarade fortarande inte av sin vardag.  Han rymde (flydde i panik) så fort han fick tillfälle, han gjorde utfall mot människor och obehagliga saker. Han hade svårt för hundmöten och var på sin vakt i hemmet non stop. Gäster och vänner fick snällt finna sig i en opåligtlig hund. Han hade rädslor som  fyverkeri, åska och barn i grupp, tonåringar. Han var även rädd för människor mestadels män. Dessa och många många fler problem hade denna filur som numera hade flyttat in hos oss.

Efter en tid så började jag läsa Jan Fennells böcker…nu började en förändring hos Kenzo när jag tillämpade hennes principer. Det går kortfattat ut på att se hunden ur flockperspektiv och  inte ha ansvar i vår människovärld. Genom felaktiga signaler så kommunicerar vi omedvetet till vår hund att den har ansvar.

Metoden Amichien®Bonding bygger på 4 grundstenar Socialstatus/Mat/Fara/Jakt. Genom att efterlikna hundens naturliga instinkter så förstår hunden oss mer, vi är tydliga och därmed får en bättre relation med vår hund. När relationen blir bättre så är hunden mer intresserad av att lyssna och lära. Pressen att den har ansvar för flocken är borttagen och den blir lugnare och mer stressfri. På det här sättet så ger vi hunden  en god ledare som skyddar och lär sin flockmedlem.

 

Mervi och Jan Fennell på en kurs tillsammans

Förståelsen för Jan Fennells metod kom snabbt för mig och efter ett seminarium i Uppsala för några år sedan så bestämde jag mig för att detta måste jag lära mig mer om. Det blev en resa till den Engelska landsbygden Lincolnshire och där utbildade jag mig tillsammans med andra intresserade från hela världen. Alla hade vi gemensamt att vi behövde utvecklas för att förstå våra hundar.

Efter att jag utbildat mig och kom hem så har jag både via praktik hos hundvänner , grannar etc verkligen sett hur metoden fungerar och att den är så vänlig och rätt för våra hundar.

Jag tränar inte hundar utan jag  utbildar hundägaren så den kan arbeta med sin hund  enligt rätt signaler. Konsultationen sker alltid i hemmet där hunden är som mest trygg och mottaglig för kommunikation. När vi sedan kliver ut i den stora världen så har vi rätt ledarskap med oss. Vi kan aldrig ersätta en hunds egen kommunikation men vi kan göra det så likt som möjligt och därmed öka förståelsen för arten.

 

Efter att ha visat tillräckligt mycket arbetsprover dvs berättat vilka hundar/hundägare jag mött och hur jag jobbat med deras case så rekommenerar Jan Fennell mig på hennes hemsida. Det är en hög kvalitet som skall hållas och därför blir vi inte rekommenderade innan vi verkligen visat vad/hur  vi gjort. Jag har också varit med och assisterat på en kurs vid senare tillfälle där nya Dog Listeners skulle utbildas.

 

Att jobba som Dog Listener är mycket givande, att se hur hundägare som sökt massor av lösningar hitta ett sätt att vara med sin hund och relationen blir bättre. Många mail kommer till mig där hundägare berättar om hur mycket bättre deras liv med hunden har blivit och att det är så mycket enklare nu när det ser vad som sker från hundens perspektiv.  Jag möter också en del som lyssnar på informationen jag ger men sedan lägger det åt sidan…då är det inte mycket jag kan göra för dem…verktygen ger jag via en konsultation och jobbet gör hundägare.

 

Jag är så tacksam för att fått lära mig detta och mitt liv med Kenzo är idag så trevligt…han har kvar djupa stress sår men det syns bara när det blir för mycket för honom då kan han välja att fly eller göra utfall…det är enkelt att räkna dess gånger numera. Flocken har också utökats med en Papillon som heter Gizmo, han är helt uppvuxen i Amichien Bonding. Lekfull, stressfri, träningsvillig och orädd vovve.

 

Gizmo i full fart………..livet leker…..

Kenzo är så värdefull för mig…han är min läromästare. Han har fått mig att var både ledsen, arg, frustrerad, stolt glad osv osv hela känsloregistret har han plockat fram pga av sin hopplöshet. Hade han varit utan problem så hade jag aldrig upptäckt detta fantastiska sätt att leva med våra hundar. Kenzo förde mig fram till mitt nya yrke…Dog Listener!

Från Desperation till Inspiration

Ett stort projekt som nu är på gång är att ge andra chansen att utvecklas i detta genom att Jan Fennell kommer till Sverige i februari 09, då blir det både seminarium och en Foundation course.  Jan Fennell hemsida 

Mervi Kärkis hemsida

Med varma hälsningar

Mervi Kärki

Certifierad Dog Listener Sweden

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Vägen till att bli en Dog Listener…

  1. Sus skriver:

    Så härligt att höra att det finns doglistner i Sverige. Äntligen – jag har följt programserien när den gick på TV6 Nature om Jan Fennell. Det inspirerade mig, så sist Jan var i Sverige gick jag på föreläsningen och köpte flera böcker om metoden. Är helnöjd och har fått en mycket lugnare, nöjdare hund. Hoppas fler blir nyfikna och hör av sig – det skulle hjälpa många hundar och hundägare!Hälsar Sus

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.