GPS hjälper jägare att spåra hunden

Nu får hundarna halsband med en GPS sändare, detta kommer att underlätta för jägare att hålla koll på sin hund. Ett sådant hundhalsband skulle underlätta för alla hundägare, speciellt ifall hunden kommer bort av någon orsak.

Post och telestyrelsen föreslår nu att två radiokanaler ska kunna användas för spårning av jakthundar. Om förslaget går igenom kommer jägarna att kunna följa sina hundar i realtid via GPS. De nya bestämmelserna kan börja gälla från den 1 oktober.

Tanken är att hundarna ska utrustas med ett halsband som innehåller en GPS-mottagare som i sin tur sänder hundens position till jägarens elektroniska GPS-karta.
Per G Andersson, jurist på spektrummarknadsavdelningen vid PTS, säger att den typen av utrustning redan används i Sverige. Den är privatimporterad från USA vilket innebär att den inte är CE-märkt.

– Problemet har varit att man använt fel frekvenser. Därför vill vi nu utvidga frekvensutrymme för jaktradio, säger Per G Andersson.
PTS föreslår att Sverige avsätter samma frekvenser för hundspårningsutrustning som Norge gjort, så att samma utrustning kan användas i båda länderna, skrev SvD

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.