Nedsövd hund vaknade inte

Jag har hört ett antal hundar dö av överdos av narkos, varje gång som jag måste söva ner min hund pratar jag med veterinären om min oro för att min hund inte skall vakna efter narkosen.
Jag läste senast idag om hunden Divino som sövdes ned för kastrering hos en privatpraktiserande veterinär i Kungsbacka, hunden vaknade aldrig efter narkosen. Veterinären sände hem hunden då den fortfarande sov, ägaren ringde till veterinären då hunden inte visade några tecken på att vakna till liv. Veterinären bad ägaren att vänta ytterligare en timme men efter en kvart var hunden död.

Hundägaren valde att anmäla veterinären till Veterinära ansvarsnämden, dit det årligen kommer in ca 100-120 anmälningar, vilka i sin tur genererar i 10-15% disciplipåföljd i form av varning eller erinran. I Divinos fall fick veterinären en erinran då man ansåg att veterinären brustit i sitt arbete genom att inte väga hunden innan den sövdes ned, hunden vägde ca 4 kg. Jag kan inte låt bli att känna med Divinos ägare, inga varningar i världen kan ge tillbaka Divino men veterinären kanske blir lite mera försiktig vid nedsövning av hundar, så anmälan som Divinos ägare gjorde kan spara andra hundars liv.

Veterinära ansvarsnämden är en helt fristående myndighet som handlägger frågor om veterinärernas ansvar i deras yrkesutövning.

Läs också artikel i media i Halland

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på Nedsövd hund vaknade inte

 1. Sheevil skriver:

  Konstigt att skicka hem en hund som inte vaknat ur narkos!!!Här ger vetrinären alltid en uppvaknings-spruta innan hemfärd…för att kolla status och ev biverkningar!Bra gjort att anmäla…ansvarslöst beteende för att vara en vet!

 2. imsy skriver:

  Inte alla människor vaknar ur narkos heller. Så det är ju inte så konstigt med det.

  • SUR skriver:

   Det är väl klart att det är konstigt när en veterinär överdoserar och inte ens klarar av att väga hunden innan narkos! Veterinärer tar ordentligt betalt så man förväntar sig att de ska klara detta, det allra mest grundläggande!

 3. Emma skriver:

  Så trist. Min hund hade inte heller riktigt piggnat till när jag hämtat henne fråv veterinären. I taxin hem trodde jag att hon dött och taxichaffisen stannade och kollade henne, och sa att hon bara sov….det var läskigt.

 4. Titti skriver:

  När vi lämnade vår lilla för dragning av mjölktänder stannade hon hela dagen hos vet. Kändes tryggt, speciellt när man läser det här. Jag var också orolig för narkosen men vi fick hem vår tjej pigg och glad.

  • Susann skriver:

   Jag närvarar vid alla ingrepp på mina hundar, det har hänt två gånger att veterinären inte låtit mig närvara då hunden varit nedsövd, annars har jag alltid fått vara med vid både kejsarsnitt och annat.

 5. Elisabeth skriver:

  Det här är ett intressant ämne, och alltid något vi diskuterar hos min veterinärklinik varje gång mina hundar ska sövas eller ges lugnande. Enligt pålitlig källa så är det bäst för hunden att sövas olika djupt beroende på ingrepp – och vakna av sig själv (givetvis under uppsikt på veterinärkliniken). Har också hört att uppvaknings-sprutan som ges när en hund fått lugnande kan orsaka plötsligt hjärtstopp, antar ? att hjärtat rusar då. Det är att föredra att söva hunden lätt och låta den vakna av sig själv (och må bra) än ge lugnande och inte uppvaknings-spruta (då hunden ofta är dåsig flera timmar efter om den inte får uppvaknings-spruta). Kommentera gärna!

  • Susann skriver:

   Jag är också emot uppvakningsspruta, och ger hellre en mindre mängd nedsövning till mina hundar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.