Valpsjuka

Valpsjuka är en mycket smittsam sjukdom som drabbar hundar och vilda köttätare och orsakas av ett paramyxovirus. Sjukdomen har varit mycket sällsynt sedan 1960 när ett vaccin utvecklades, men det förekommer periodvisa utbrott. Valpsjuka påverkar hundar i alla åldrar, men olika hundar har olika mottaglighet. Hundar blir vanligtvis smittade genom direktkontakt och inandning av viruset vilket sedan vandrar in genom luftvägarna.

Efter att viruset har kommit in i kroppen fortplantar det sig i tonsiller och luftrör, varefter det sprider sig vidare i kroppen under åtta dagar. Därefter kan sjukdomen utvecklas på tre olika sätt. Hos ungefär hälften av alla hundar är immunförsvaret som utvecklats efter sjukdomen tillräckligt och viruset försvinner. Hundarna återhämtar sig efter att ha uppvisat endast milda symtom. Hos andra hundar är immunförsvaret otillräckligt. Dessa hundar bär sjukdomens karakteristiska symtom. En minoritet av hundar återhämtar sig tydligt, dock uppvisar dessa hundar nervösa symtom en månad senare.

Förebyggande åtgärder är den mest effektiva åtgärden att skydda hunden mot denna typ av sjukdom. Det är lämpligt att sätta täta populationer av hundar i karantän. Utrymmena skall också desinficeras. Ett verksamt preparat är citronsyra. Vaccin finns och kan brukas efter en ålder av åtta veckor. Omvaccinering bör då ske vid tre månader eftersom man inte vet om tikens immunförsvar slagit ut den första vaccineringen. Hundar bör immuniseras så snart som möjligt.

Artikeln är hämtad från Royal Canin (får ej kopieras)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.