Höftledsdysplasi

Höftledsdysplasi är en medfödd störning, med en omtvistad ärftlig faktor som karakteriseras av en deformering av coxofemoralleden, vilket bidrar till att lårbenet har en onormal har ett onormalt läge i förhållande till höftledsskålen eller är degenererad. Detta är vanligt förekommande hos större raser och utvecklas mycket snabbt (Newfoundland terrier, labrador, pyrynéerhund, tysk vallhund etc.).

Huvudsymtom: Den första fasen domineras av smärta och observeras hos hundar som nått slutet av tillväxtstadiet. Följande signaler kan användas som indikatorer: Abnorm eller ”svajande” gång på bakbenen, bakbenen liknar ett ”X” när de ses bakifrån, vägrar att springa, d.v.s. hunden utvecklar inte utsträcknings och vridningsrörelser i bakbenen, vägrar att hoppa, har konstant hälta, har smärta när utsträcknings och vridningsrörelser påtvingas. Den andra fasen uppkommer vid cirka tre års ålder. Samma symtom håller i sig och förvärras av artros och pålagringar.

Lämpliga åtgärder: Röntgen kan bekräfta om det rör sig om höftledsdysplasi. Testet utförs i slutet av tillväxtcykeln (kring tolv till arton månader beroende på ras). För närvarande forskas det kring om andra test kan utföras tidigare. Ett bekämpningsprogram för utrotning av sjukdomen har förverkligats världen över för att eliminera denna defekt.

Artikeln är hämtad från Royal Canin (får ej kopieras)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.