Hunduppfödare fälld för djurskyddsbrott

Dog News har tidigare skrivit om de hunduppfödare i Finland som har gjort sig skyldiga till djurskyddsbrott genom att missköta hundar av rasen pitbullterrier, samt även har arrangerat strider med kamphundar. Nu har hunduppfödaren dömts för djurskyddsbrott.

Ett par som behandlat hundar illa dömdes i Lojo tingsrätt på torsdagen. De konstaterades bland annat skyldiga till djurskyddsbrott. Polisen började undersöka uppfödarnas verksamhet efter BBC:s avslöjanden om hundkamper. Mannen dömdes till villkorligt fängelse och samhällstjänst, kvinnan till böter, skriver Vasabladet

Enligt domstolen bröt paret mot djurskyddslagen bland annat genom att binda amerikanska pitbullterriers i kedjor som var för tunga i förhållande till hundarnas vikt. Dessutom höll de under ett år gamla hundar bundna hela tiden.

På kenneln hölls långt över 40 hundar. Över 20 av dem hade permanenta hudförändringar som de fått av skavande halsband. Var tredje hund ärr av den typ som de får i slagsmål och en hund hade ärr som tydde på att den varit i ett mycket häftigt slagsmål.

Enligt rätten hade ägarna delvis försummat hundarnas dagliga motion. De hade också sålt en hund trots att de visste att den sannolikt skulle användas i hundkamp.
Rätten betraktade det som en djurskyddsförseelse att en hund hållits på en plats som var full av avföring.

Åklagaren krävde att paret skulle straffas för att de låtit hundarna slåss och tränat upp dem till kamphundar. Rätten fann dock inga bevis för detta.

Får fortsätta hålla djur

Rätten förkastade också åklagarens krav på djurhållningsförbud. Rätten ansåg att de dömda hade rättat till missförhållandena och att de inte hade orsakat djuren någon betydande skada eller hälsorisk.

Tingsrätten dömde mannen till villkorligt fängelse i ett år och två månader samt 50 timmars samhällstjänst. Han dömdes för grovt bokförningsbrott, grovt skattebedrägeri, djurskyddsbrott, förfalskning och lindrigt skjutvapenbrott. De ekonomiska brotten och förfalskningen gällde kenneln och hundaffärerna.

Mannen erkände sig skyldig enbart till lindrigt skjutvapenbrott.

Kvinnans bötesstraff på 600 euro gällde djurskyddsbrott, djurskyddsförseelse och förfalskning. Hon nekade till alla åtalspunkter.

BBC:s avslöjanden har redan tidigare lett till rättegång. Tingsrätten i Forssa dömde i februari en man till ovillkorligt och två till villkorligt fängelse för att ha ordnat hundkamper.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.