Smugglade hundar från Prag – hundarna annonserades ut på blocket

Dog News har tidigare skrivit om smuggelhundar och vilka följder det kan ha på våra hundar och våran natur om vi får in sjukdomen rabies i Sverige.

Tidningen skånskan.se skriver följande om den kvinna som smugglade in flera hundar av rasen papillon från Prag till Sverige.
De fyra hundarna av rasen papillon skickades med flyg från Tjeckien till Danmark. Efteråt hämtades de av en kennelägare i Skåne och kördes över Öresundsbron till Malmö utan att ha blodtestats mot rabies.

Nu står en 44-årig kvinna åtalad vid Malmö tingsrätt för smuggling alternativt olovlig införsel. Det var i september i fjol som händelsen inträffade. Kvinnan såg till att hundarna hämtades, men gjorde aldrig någon anmälan hos tullen vid Lernacken.
Ett par veckor senare tog däremot Jordbruksverket kontakt med tullverket. Myndigheten hade då fått veta att fyra hundar införts olagligt utan att ha rabiestestats. Och i slutet av mars i år kontaktades tullen åter igen av Jordbruksverket. Den här gången hade ytterligare en hund av rasen papillon olagligt kommit in i landet via Prag och Kastrup. Smugglingen skulle ha skett någon gång i december 2007.

Den nu åtalade kvinnan nekar till brott, men har vid förhören erkänt att hon tog in de fyra första hundarna den 14 september 2007. Däremot uppgav hon att hon inte visste vem det var som förde in den femte hunden.
Efter avslöjandet beslöt Jordbruksverket att hundarna skulle sitta i så kallad hemkarantän till faran för rabies var över. Ingen av hundarna visade heller någon indikation på att vara smittade.

Kennelägaren ska tidigare ha annonserat ut en del hundar till försäljning via Blocket. Kvinnan nekar till att ha brutit mot reglerna och uppger att hon endast har hjälpt en vän i Tjeckien med att sälja hennes hundar. 44-åringen säger vidare att hon fått besked om att det bara behövdes två rabiessprutor och att hon därmed skulle slippa att vänta på blodtest.
Men efter avslöjandet uteslöts kvinnan från kennelklubben efter att ha brutit mot reglerna. 44-åringen uppger vid förhören att hon har sålt hundarna till andra kennlar och därför inte har några papper kvar.

Fakta om rabies

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Smugglade hundar från Prag – hundarna annonserades ut på blocket

  1. Dog News skriver:

    Jag önskar att alla som tänker skaffa sig en hundvalp börjar med att kontakta SKK eller rasklubben, även om man tänker köpa en hund av blandras så bör man tänka sig för och skaffa sig kunskap.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.