Näring och hälsa för hunden och katten
Dagens hund- och kattfoder ska inte bara se till att djuret får de näringsämnen det behöver. Kosten ska också bidra till välbefinnande och livskvalitet.Från 1960-talet och fram till idag kan utvecklingen delas in i en rad avgörande skeden:
– Fram till 1980: foder och ingenting annat.
– 1980: man börjar titta på djurets näringsbehov, hur det bygger upp och underhåller kroppens funktioner och får energi. Hänsyn tas till två egenskaper: djurets ålder och aktivitetsnivå.
– 1997: näring och hälsa. Att utfodra är att förebygga, att utfodra är att läka. Hänsyn tas till fyra egenskaper: djurets ålder och aktivitetsnivå, men även dess ras/storlek och fysiska kondition.
Den moderna och välinformerade konsumenten av idag vill ge sin hund eller katt det foder som på bästa sätt ser till djurets hälsa och förbättrar dess livskvalitet så mycket som möjligt.
Vi sammanfattar begreppen näring och hälsa i tre punkter:
• att leda utvecklingen
• att utveckla fler och mer målinriktade och effektiva produkter
• att ge högt mervärde tack vare specialisternas insatser (uppfödare, veterinärer och zoofackhandel).
Royal Canin är ledande inom näring och hälsa för hund och katt i Europa. Vi vill fortsätta att vara det för att möta behoven hos våra målgrupper.
Fokus på enbart näring – eller näring OCH hälsa
Näring
1 Utveckling och underhåll av kroppen:
Det får vi med proteiner, mineraler, spårämnen, vitaminer och vissa fettsyror.
2 Ge energi:
Energi får vi från fetter och kolhydrater.
Näring och hälsa
3 Foder som friskvård:
Det får vi genom att tillföra vissa näringsämnen till fodret, som antioxidanter, olösliga mineralsalter etc. Dessa delar av fodret kan till exempel bidra till att förebygga njurinfektioner och matsmältningsproblem samt motverka åldrande.
4 Foder som behandling:
Vissa näringsämnen kan tillsättas fodret för att stödja den läkande processen och hjälpa djur att återhämta sig från olika sjukdomar.
Näring och hälsa – mer djupgående
Veterinärmedicinsk näringslära är en vetenskap med syftet att identifiera näringsämnen som är nödvändiga för djurens hälsa och välbefinnande, bestämma deras roll och mest ändamålsenliga dosering. Det är ett forskningsområde där vi hela tiden gör nya viktiga rön.
Varje år kommer en rad nya foderblandningar som innehåller näringsämnen som är viktiga för hälsan. De innehåller också ämnen som finns i naturen och som visat sig kunna förebygga vissa sjukdomar, eller på annat sätt skydda kroppen.
De senaste 30 åren har de foder som producerats av ledande fodertillverkare haft en positiv effekt på våra husdjurs levnadsvillkor. Hundens förväntade livslängd har under de senaste 15 åren blivit hela tre år längre.
Förr var det bara tal om att ge djuren tillräckligt med näring för att säkra deras överlevnad. Nu har det utvecklats en kosthållning med målsättningen att ge oss friskare och mer aktiva husdjur. Tack vare en djupare kunskap om kroppens funktioner och de positiva effekter vår naturliga omgivning har på hälsan, som exempelvis växtextrakt, mineraler och olika typer av proteiner, kan vi idag ta ännu ett steg med fokus på att fodret ska vårda hälsan och förebygga sjukdomar.
Numera kan vi skräddarsy en fodersammansättning som förebygger bristsjukdomar och tar hänsyn till de särskilda behov som forskningen upptäcker.
Idag vet ledande forskare och fodertillverkare att hundar bör utfodras på olika sätt beroende på om de är valpar, fullvuxna eller gamla eller om de är små, medelstora, stora eller mycket stora! Vad gäller katter vet man idag att behovet av näring varierar med åldern,men också med livsstil, känslighet och till och med ras, till exempel när det gäller perserkatten.
Tack vare nya rön inom forskningen har djurfoder utvecklats mot ett mer hälsoorienterat koncept.
Den tid då hundar matades med matrester och katter var tvungna att dricka mjölk, dessutom ofta komjölk, som inte alls är lämpligt för dem, är över.
Våra husdjur hotas nu av en annan fara:
Människans okunnighet tillsammans med vår naturliga önskan att göra det som vi tror är bäst. Den “likhet” som vi tycker oss se mellan våra fyrbenta vänner och oss själva förleder oss att tro att vi också förstår hur de fungerar. Men en sådan ”förmänskligande” syn avslöjar bara vår egen brist på kunskap och vi glömmer bort att de faktiskt är rovdjur. Vi överför våra egna önskningar och vår livsstil på djuren utan en tanke på hur olika oss de faktiskt är.
Människan är allätare med ett utvecklat sinne för smak. Vi vill ha variation och ägnar stor uppmärksamhet åt vad vi äter. Därför är det naturligt för oss att tro att vi gör rätt när vi ger vår katt eller hund en kost som är lik vår egen.
Det är helt fel! Inte ens efter 10 000 år som husdjur har våra rovdjur blivit allätare.
Ett rovdjurs organ skiljer sig från våra både vad gäller storlek och form. Käkarna är skapade för att bita, inte för att tugga. Matsmältningen börjar inte i munnen med saliv som hos oss, utan magsäcken är istället utformad för att snabbt kunna bryta ner “byten”som sväljs mer eller mindre hela. Tarmarna är korta (ju större djuret är, desto kortare är tarmarna i relation till djurets storlek) och dåligt anpassade för att kunna bryta ner spannmål. Allt det är typiskt för matsmältningssystemet hos katter och hundar.
Eftersom de här djuren ursprungligen var mycket aktiva, utvinner de sin energi från fett och har inget så kallat kolesterolproblem. De kan däremot lida av övervikt om om vi inte ger dem rätt kost eller ranson. Övervikt ger allvarliga konsekvenser för hjärta och leder och ökar risken för diabetes.
Hos hundar har fodret stor betydelse för beteendet. Likadant foder, serverat i samma skål och på samma plats vid samma tid varje dag, är en garanti för ett jämnt humör. Katter är till naturen jägare och behöver ha fri tillgång till mat, eftersom deras matvanor innebär 20 mycket små mål per dygn.
Det är omöjligt att tillgodose husdjurens matbehov med en kost som liknar vår egen. Vår kost är inte tillräckligt tillagad, den innehåller alltför mycket kolhydrater och går varken ihop med husdjurens sätt att leva eller deras uppbyggnad.
Samma sak gäller alla de små nöjen vi själva uppskattar och som vi så gärna vill dela med våra husdjur!
En bit choklad, en sockerbit, en skiva ost (30 g ost motsvarar en tredjedel av en liten hunds dagliga energibehov) – alla dessa små godbitar förstör den balanserade kost som utformats av en foderspecialist. Det är en obalans som på lång sikt kan leda till tarmsjukdomar och vara skadlig för ditt djurs hälsa. Att ”skämma bort” sin katt eller hund har alltså en dubbelbottnad betydelse.
Tror du att vårt syfte är att göra slut på din önskan att visa din fyrbenta vän att du älskar den?
Nej, naturligtvis inte, snarare tvärtom!
Kärleksförklaringar till våra husdjur får inte betyda att vi ger dem ett onaturligt beteende när det gäller kosten. Den här guiden har som mål att ge dig information om näringsämnen och deras effekter på katter och hundar. Vi vill också visa på de faktorer som är avgörande för djurens hälsa och välbefinnande, information som blir allt mer nödvändig.
Det krävs engagemang för att förstå sig på vilken näring din hund eller katt behöver – men det kan det väl vara värt när det gäller något så viktigt som hälsa?
Det räcker inte att att läsa innehållsförteckningen på förpackningen för att få förståelse för vad näring verkligen handlar om. Texten är ofta svårtydd, eftersom den är reglerad av lagstiftningen. Den är dessutom ofta skriven för att den ska tilltala dig som djurägare, eftersom det är vanligt att vi överför mänskliga känslor och behov på husdjuret.
Några goda råd kan hjälpa dig att välja det foder som är bäst anpassat till ditt husdjurs verkliga behov. Här får du tips och råd i form av svar på de frågor många djurägare ställer sig.
Att ta hand om en hund eller katt i sitt hem innebär ett ansvar för djurets hälsa och välbefinnande, och det betyder att vi måste lära oss att förstå våra husdjur.
Vi hoppas att du kommer att uppskatta denna guide till näringslärans mysterier och samtidigt lära dig en hel del.
Artikeln är hämtad från Royal Canin, får ej kopieras