Hundbiten vill att incidenter med hundar uppmärksammas

Helén Jåfs blev hundbiten som trettonåring. Nu, 25 år senare, vill hon ha en diskussion om samspelet mellan människa och hund.

– Ärren har bleknat men rädslan bär jag med mig hela livet.

Det säger Helén Jåfs, som för 25 år sedan blev biten av hund i ansiktet, armen och handen. Händelsen har påverkat hennes liv ända sedan dess.

– Jag har alltid tyckt om hundar och är fortfarande hundvän. Men för mig har det varit en lång process att åter kunna vistas ute i samhället efter att jag blev hundbiten. Hundar finns ju överallt, både på landet och i stan, och en olycka händer på en sekund, säger hon.

Hon tycker att det är bra att olika incidenter med hundar uppmärksammas.

– Sådana här saker behöver bli diskuterade. Jag önskar att hundägare skulle ta hänsyn till dem som är rädda för hundar och inte bara säga att just deras hund inte är farlig. Fastän en hund är jättesnäll ska hundägaren kunna hålla den. Jag dömer inte hundägarna, men jag skulle vilja uppmana dem som skaffar hund att gå på hundlydnadskurser och vara aktiva med sina hundar, skriver Vasabladet

Artiklar i media där hund bitit människa hösten 2008 i Finland
Vinthund bet Virkbykvinna
Hund bet orienterare
Hundbiten pojke på intensiven
Bitande hund tillbaka på hundgård
Hund bet tvååring i ansiktet

Man kan fråga sig, skall vi tolerera att våra husdjur biter oss? Det finns tydliga brister i kunskapen om att uppfostra och ta hand om våra hundar, hur långt skall vi låta det gå innan lagarna för hundhållning skärps? Eller på vilket sätt skall man gå tillväga för att hundägare skall ta sitt ansvar, för det kan väl inte vara rätt att hundar biter oss människor?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.