Dålig tillsyn av hundar blir allt vanligare

Det blir tyvärr allt vanligare att läsa dystra sanningar om hundaveln och hundhållningen i Sverige, den senaste tiden har media uppmärksammat flera fall av misstänkt djurplågeri där hunduppfödare eller hundägare låtit sina hundar lida på ett eller annat sätt. Jag hoppas att hundaägare och uppfödare ”vaknar” upp och ser om sin djurhållning så att vi slipper att läsa sådana artiklar om djurplågeri i forsättningen. Om ni inte kan ta hand om eran hund/hundar, placera ut dem eller sälj dem istället för att låta dem lida. På denna blogg finner ni många av de uppmärksammade artiklarna om hundar som farit illa pga dålig tillsyn.

 

 

Avföring och en urinstank så kraftig att det krävdes ansiktsskydd. I den miljön levde 14 hundar och två katter. I måndags omhändertogs hundarna av djurskyddsinspektörerna.
 I måndags förmiddag fick djurskyddsinspektörerna ett tips om att ingen verkade ta hand om hundarna i huset i västra Gästrikland.Ägaren kontaktades och efter flera återbud på föreslagna tider begärde inspektörerna handräckning från polisen för att komma in i huset på eftermiddagen.

Ägaren dök till slut upp och släppte in inspektörerna och en kennelrepresentant. De möttes av en gräslig syn.

– Det var avföring och urin i hela köket. Så blir det inte på en vecka, säger en av inspektörerna. I huset fanns sex vuxna och unga flatcoated retriever, samt åtta valpar, som är åtta veckor gamla. Valparna fanns i ett slags hage där golvet var täckt av en presenning och kutterspån.

De var blöta av urin och slukade det vatten som inspektörerna gav dem. – De var väldigt törstiga.

Inte heller de övriga hundarna hade tillgång till mat och vatten och i alla rum utom ett fanns det massor av avföring och urin. På övervåningen hittades två överfulla kattlådor, men katterna försvann ut när ytterdörren öppnades.

Djurskyddsinspektörerna beslutade om att hundarna omedelbart skulle omhändertas enligt paragraf 32 i djurskyddslagen. En veterinär kallades dit för att göra en bedömning och hundarna har nu fått plats i ett djurstall.

Enligt djurskyddsinspektörerna uppgav ägaren att hon inte bor i huset, men att hon fött upp fem valpkullar sedan förra sommaren för att sälja dem. Hon sa också att hon varit där på måndag morgon och rastat hundarna, något som inte är tillräckligt för valpar.

– De ska ha tillsyn flera gånger dagligen, säger djurskyddsinspektören. Rapporten från omhändertagandet har skickats till länsstyrelsen, som kommer att fastställa om inspektörerna gjorde rätt eller inte.

Beslutet tas troligen nästa vecka och innan dess ska hundägaren ha möjlighet att yttra sig, skriver GD.se

Fakta

Djurskyddslagen

32 § Utan hinder av vad i 31 § 1 föreskrivs om tillsägelse och rättelse skall länsstyrelsen, en kontrollmyndighet eller polismyndigheten besluta att ett djur som är utsatt för lidande omedelbart skall omhändertas om 1. det bedöms utsiktslöst att felet blir avhjälpt, 2. ägaren till djuret är okänd eller inte kan anträffas, eller 3. det i övrigt bedöms oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt. Om beslutet har meddelats av någon annan än länsstyrelsen, skall beslutet underställas länsstyrelsen, som snarast skall avgöra om det skall fortsätta att gälla. Omhändertagandet skall ske genom polismyndighetens försorg. Lag (2006:809)
 
 
 
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Dålig tillsyn av hundar blir allt vanligare

  1. *morr* skriver:

    Branchen måste sanera sig själva, andra uppfödare brukar känna till varandra och troligtvis i detta fall också.Den enda orsaken till att vi ser sånt här är de höga valppriserna. Det är lätt att tjäna pengar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.