Nytt bötessystem för hundägare – licens för farliga hundraser

I Torrevieja i Spanien måste man nu ha licens för att få inneha farliga hundraser, dit man bland annat räknar raserna Rottweiler, Doberman, Billmastiff och Pitbull. Man har även låtit införa ett nytt bötessystem för de som inte har kontroll på sin hund, böterna för mindre förseelser ligger mellan 30 och 600 euros medan allvarligare lagbrott kan ge ända upp till 18 030 euro i böter.


För att allmänna platser ska hållas rena, säkerheten öka och djurens rättigheter tillvaratas har man utarbetat ett nytt bötessystem för hundägare i Torrevieja.

 

Borgmästare Pedro Hernandez Mateo säger att de nya reglerna ska öka plikten för hundägare, djuruppfödare och andra som har med djur att göra, att sköta sina djur på ett korrekt sätt.
Lagen kommer att följas upp noggrant särskilt mot dem som låter hunden förorena allmänna platser. Även de som inte kontrollerar sin hund utan låter den störa grannarna kommer att bötfällas. Böterna för mindre förseelser ligger mellan 30 och 600 euros medan allvarligare lagbrott kan ge ända upp till 18 030 euro i böter. 
Det lokala häsodepartementet ansvarar för att fall av grymhet mot djur eller attacker mot människor kommer att åtalas. 

Den nya lagen listar också farliga hundraser vars ägare måste registrera sin hund och få en speciell licens från kommunen. Bland de nämnda hundarna finns Rottweiler, Dobberman, Bull Terrier, Bullmastiff och Pitbull. Ägare till sådana hundar måste alltid ha hundens identifikation tillgänglig . De måste hållas kopplade eller ha munkorg och de får inte tas ut av någon under 18 år.
I Orihuela har liknade regler införts. Där måste alla hundägare operera in ett microchip i hunden och sedan registrera den. Om en hund utan microchip infångas betraktas den som herrelös och bortadopteras eller avlivas.
Koppeltvång och borttagning av hundbajs gäller även här, skriver Svenskamagasinet

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.