Beslutsmiss om djurskydd oroar

HELSINGBORG. En länsrättsdom som rör en misskött kennel i Helsingborg får kommunens djurskyddsinspektörer att höja ögonbrynen i förvåning.

För att förklara deras reaktion måste vi först backa lite i tiden.

2005 omhändertog miljönämnden alla djur – 24 hundar, 51 marsvin och en kanin – på kenneln. Orsaken var grava missförhållanden i djurhållningen. Sådana kommunala beslut måste alltid fastställas av länsstyrelsen. Länsstyrelsen godkände omhändertagandet.

Kennelägarna skaffade sig nya djur. De sköttes bättre i början, men 2007 såg sig miljönämnden tvingad att meddela ett föreläggande för att få ägarna att skärpa sig.

Det hjälpte inte, så för andra gången omhändertog miljönämnden alla djur. Den här gången upphävde emellertid länsstyrelsen beslutet och lämnade tillbaka djuren till kenneln. I stället förbjöd länsstyrelsen de två familjemedlemmarna, mor och dotter, att äga fler än två hundar tillsammans.

Miljönämnden överklagade förbudet, som de ansåg bara skapade frågetecken. Hur skulle det uppfattas – som ett djurförbud, eller vad? Och varför bunta ihop två personer? Om en tredje hund skaffades, vem hade då gjort fel – modern eller dottern? Och vems hund skulle bort? Något vite var inte heller kopplat till förbudet, vilket gjorde det verkningslöst, menade nämnden.

Nu har länsrätten tänkt färdigt.

Rätten avvisar miljönämndens överklagande då länsstyrelsen, sedan den 1 juli 2006, saknar rätt att meddela beslut enligt den paragraf i djurskyddslagen som de åberopade i det här fallet – det kan bara kommuner göra.

Länsstyrelsen har alltså överskridit sin befogenhet. Därmed är förbudet ogiltigt – och då finns det heller inget beslut för miljönämnden att överklaga…

— Vi har inte satt oss in i hur lagen reglerar länsstyrelsens arbete, vi har fokuserat på våra rättigheter, säger djurskyddsinspektör Linnéa Stålhandske.

Eftersom förbudet är ogiltigt kan kenneln skaffa hur många djur de vill.

En oro gnager nu i medvetandet hos Peter Jupén, jurist på miljönämnden: Hur många andra ogiltiga beslut har länsstyrelsen fattat sedan 2006?

— Det är svårt att säga, säger Hans Bergström, jurist på länsstyrelsen.

Han funderar ett tag:

— Jag tror inte att det finns fler felaktiga beslut: Det här var ett väldigt speciellt fall.

Peter Jupén tror inte på det:

— När vi frågade en länsveterinär blev svaret att det inte rör sig om så många ärenden, utan endast de fall där länsstyrelsen inte har gått på kommunernas linje att meddela djurförbud. Det gör inte saken bättre. Det är ju de värsta fallen.

Länsstyrelsen tänker inte gå tillbaka i tiden och se om det finns fler felaktiga beslut, uppger Hans Bergström, skriver tidningen HD

Annan artikel, Noga koll på Kenneln


 


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.