Oseriösa kennlar hos kennelklubben och rasföreningens valpförmedling

Det blir allt vanligare att också utåt sett respekterade hunduppfödare föder upp valpar på löpande band och håller sina hundar i inhumana förhållanden samtidigt som hundarna får pris på utställningar och valparna förmedlas via rasföreningarna.

I september förra året dömde Esbo tingsrätt en dvärgschnauzerkennel i Esbo till 120 dagsböter och ett ett år långt djurhållningsförbud för djurskyddsbrott.

Domen kom ett år efter att djurskyddsmyndigheter hade hittat ett fyrtio-tal hundar som var smutsiga och instängda i trånga burar. De flesta hundarna togs om hand och några måste avlivas.

Beslutet dröjde ett helt år
Hunduppfödarna överklagade och det tog ända till november i år för saken att komma till högsta domstolen där klagan avslogs. Det betyder att den dom som Esbo tingsrätt dömde träder i kraft och polisen kan hämta de hundar som paret ännu har.

Under hela den här två år långa tiden fortsatte kenneln att sälja valpar, delvis via rasföreningens valpförmedling.
För en knapp månad sedan uppdagades ett liknande fall i Helsingfors. Den här gången var det frågan om en hunduppfödare som födde upp taxar och beaglar.

Kennelklubben vill ha hårdare tag
Trots att det kan vara allmänt känt att allt inte står rätt till på en kennel är det svårt att göra något åt saken och många rasföreningar kräver nu att kennelklubben ska ta i saken med hårdare tag.
För kennelklubben kom det som en total överraskning att hundarna i Esbo-kenneln hade det så dåligt. Utåt sett var det en av landets mest respekterade dvärgschnauzerkennlar. Riitta Niemelä är avdelningschef för föreningsverksamheten vid Kennelklubben och enligt henne kan kennelklubben inte kan kontrollera uppfödare trots att man märker att det kommer oroväckande många valpkullar från en och samma kennel.

Det behövs formella verktyg och formella anmälningar för att Kennelkubben ska kunna vidta disciplinära åtgärder.
Gå se hur valparna har det!
Går du i hundköpartankar uppmanar kennelklubben dig att kräva att du får komma in och se valpens mamma och hur valparna har det. Man ska aldrig gå med på att få valpen levererad till någon annan adress, eller köpa en valp från bakluckan på en bil, oberoende av hur fin hunden är på pappret.

I Esbo-fallet är uppfödarna nu uteslutna ur både kennelkubben och dvärgschnauzerföreningen men det har tagit över två år från att djurskyddsmyndigheterna uppdagade förhållandena på kenneln skriver YLE

”Utåt sett var det en av landets mest respekterade dvärgschnauzerkennlar”….. men höll på med valpfabrik och rasklubben förmedlade deras valpar, en hemsk sanning som tyvärr har blivit allt vanligare. Det hemska är att dessa uppfödare ses som seriösa av exteriördomare och även av kennleklubben samt rasklubben enda tills sanningen avslöjas (ofta allt för sent då många hundar redan hunnit lida). Det borde vara hårdare kontroll på uppfödarna och deras hundhållning. Kontrollen borde ske av annan instans än kennelklubben då det tyvärr kan förekomma ”kompisskap” och saker och ting ses mellan fingrarna.


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.