Idag är det Lillajul och Tiger fick en julklapp:)


Idag firar man Lillajul i Finland, brukligt är att man delar ut julklappar på lillajulen. Så gör även vi här på Kennel Black Orange’s med anor från Finland. Tiger fick sin lillajulsklapp tidigt idag på morgonen, en tjej som snart kommer i höglöp. Tiger såg väldigt belåten ut över sin julklapp!
Vi ser framemot att få se flera avkommor av Tiger under början av nästa år…….

Fakta: Lilla jul (regionalt även hänvisat till som ”lillajul”) (finska: pikkujoulu) firas i Finland och på Åland och inträffar varje år lördagen före första advent. Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. Lillajulgranen är ca 1m hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. De minsta barnen får lillajulklappar som tomtenissarna lämnat under lillajulgranen. Dessa klappar är ofta väldigt enkla. Senare i december byts lillajulgranen mot den vanliga julgranen. I skolorna sjunger man julsånger och äter pepparkakor.

Nuförtiden är det alltmer sällan som lillajul firas så grundligt i familjekretsen, men för de äldre ungdomarna innebär lilla jul allmän fest eller krogbesök, medan de vuxna ofta har firmajulfester omkring första advent. Lilla jul är dock ingen officiell helgdag i Finland, utan en vardag.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.