Flyball uppfanns på 1970 talet i USA

Flyball är en sport och tävlingsgren för hundar som uppfanns på 1970 talet i USA. Grenen passar alla raser och storlekar av hundar. I Flyball tävlar två lag mot varandra, och det snabbaste laget får vidare. Lagen består av 4 hundar och människor som bildar ett tävlingspar. I samma lag får det ingå dvärghundar och hundar av de allra största raserna.  

I laget kan det också ingå två reservpar. I varje lag ingår också en låda med en ”laddare”, vilken har till uppgift att ladda lådan med tennisbollar färdigt till följande hund.

Hunden startar från sin förare från mållinjen. Hunden hoppar sedan över fyra hinder, varefter den trycker med tassen på flyball-lådan. Tasstryckningen resulterar i att en tennisboll flyger ur lådan. Hunden fångar upp bollen och springer via hindren tillbaka till sin förare. Då hunden har hoppat över det sista hindret får lagets följande par starta.

Tävlingsbanan består av två intill liggande banor. Hindrens avstånd från varandra skall vara minst 3 meter och får ligga längst 6 meter ifrån varandra. Första hindret skall ligga 1,8 meter ifrån start och mållinjen. Det sista hindret ligger 4,5 meter ifrån flyball-lådan.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.