Måttbeställda hundar

DESIGNERHUNDAR är en dokumentär som granskar trenden med hundar som föds upp för att se ut på ett visst sätt. Hur långt är vi beredda att gå för att få fram den ”perfekta” hunden? Och vad är egentligen viktigast: hundens utseende eller dess välbefinnande?

Puggles, schnoodles, labradoodles och cockapoos är en del av en växande trend: designerhundar. Skådespelaren Jake Gyllenhaal äger en puggle, och han är inte ensam. Puggles går även under beteckningen hybridhundar och är en korsning mellan beagle och mops. De är supertrendiga, men inte billiga. En puggle kan kosta över 3000 dollar.

Men är kraven på utseende värda priset: sjukdomar och handikapp? I dokumentären möter vi den kontroversielle hybriduppfödaren Wallace Harem. På hans kennel finns 700 tikar och 300 hanar, och området är fyllt med skällande hundar i kala inhägnader. – Det här är en puggle, och du kan ju själv se varför de är så populära med sina skrynkliga små ansikten, säger han och håller upp en liten hund med utstående ögon och skrynklig hud. Stephanie Shair från Humane Society Of The United States kritiserar dessa ”hundfabriker” som endast betraktar hundarna som en lönsam förbrukningsvara. Vi träffar också Shari O’Quinn, som föder upp allergivänliga labradoodles i hemmet. Hundarna är en del av familjen, och skillnaden mellan Sharis kennel och Wallace Harems hundfarm ojämförbar.

Dokumentären granskar trenden med designerhundar från olika perspektiv med hjälp av uppfödare, experter inom genetik, hundforskare och vanliga hundägare.

Exklusiv premiär: söndag den 18/1 kl. 16.00

Artikeln hämtad från Webfinanser

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.