Världens första skolade hund som letar efter gamla lik av krigssoldater


Den belgiska vallhunden Max från Salla i Finland är troligtvis den första hunden i Världen som har skolats till att finna gamla lik från människor som stupat i krig. Förra sommaren hittad Max likresterna från en Rysksoldat i Salla. I nästa sommar reser Max och hans hundförare Leo Myllylä, 53, över den ryska gränsen för att leta efter finska stupade krigssoldater.

I området runt gamla Salla ligger det lik av omkring 80 finska soldater som ej är återfunna. Man kommer att koncentrera sökande speciellt runt området vid Kelsinkäinen.

Leo Myllylä har haft två skolade knarkhundar och två gränsbevakningshundar tidigare. En hunds tjänstetid räknas till knappt 10 år, inskolningen är lång och sträcker sig över flera år. För inskolningen av Max har man använt sig av mylla från en plats där man funnit liket av en krigssoldat. Sedan lärde man hunden att den skulle markera genom lägga sig ned då den fann platsen där myllan kom ifrån. Då Max funnit platsen och lagt sig att ligga skakar hela hans kropp av upphetsning.

Man kan komma att använda hunden Max även på andra områden, det finns ouppklarade mord och brott där man aldrig återfunnit de dödas kroppar. Max skulle kunna hjälpa till vid sådana tillfällen om man har någon idé om var man skall börja leta.

Källa:  Aamulehti

Fakta Belgisk Vallhund


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.