Nyårstenn

tenn

I år har vi som vanligt köpt nyårstenn, det är tenn formade som små hästskor som man låter smälta i en speciell tennspade över öppeneld. Då tennen är smält häller man den i en hink fylld med vatten, då bildas det ett föremål som kan se ut hur som helst, ofta liknar föremålen båtar, skepp eller segel. De kan även ta formen av olika djur, bara fantasin sätter gränser för vad man tycker att föremålet liknar till.

Seden att stöpa nyårstenn kommer sedan gammalt från Finland och lever kvar ännu idag. Inför det nya året ville man spå, man smälte då tenn och hällde det i kallt vatten för att i skuggan från ett stearinlujs kunna studera de former som då bildas;
en båt betyder resa, en ring giftermål, små smulor pengar, och så vidare.

Nyårstenn säljs i varuhus, även i Sverige kan man finna tenn i utvalda affärer.

Jag lovar att lägga in bilder på våra tennskulpturer efter nyårsnatten. Man brukar stöpa tennet vid 12 slaget och vid stöpningen ropar man högt namnet på den person som står på tur att stöpa. Jag måste ju stöpa tenn för hundarna också, för att spå om det blir någon framgång i ringen i nästa år, eller om det blir några valpar…….små stjärnor kanske.

 


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.