Handel med hundpäls förbjuds i EU

Ett totalförbud för all handel med hund- och kattpäls träder i kraft vid årsskiftet över Europa, samtidigt som pälsmodet ser en återkomst, skriver Nyheter24.

En av dem som har kämpat hårdast för förbudet är den skotske konservative EU-paralemtarikern Struan Stevenson. Han välkomnar totalförbudet och menar att det kommer rädda miljontals djur som annars skulle slaktats varje år i Asien, mestadels i Kina, för att säljas på den europeiska marknaden, skriver Daily Star. Men samtidigt varnar Stevenson importörer och återförsäljare för att det nu är deras ansvar att vara vakna inför den lumpna handeln där katter och hundar säljs för sin päls, och ofta skinnas levande.

– Förbudet kommer just i tid för vad jag har förstått är en revival för pälsmodet, säger Stevenson till Daily Star. Handeln med päls från såväl hundar som katter avslöjades för nästan ett årtionde sedan i många europeiska länder, däribland Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien, Österrike, Holland, Belgien och Danmark.

Struan Stevenson tog upp frågan i EU-parlamentet och fick backning från högt håll av modellen Heather Mills och hennes ex-make Sir Paul McCartney, samt rockstjärnan Rick Wakeman. Heather Mills samlade in mer än 250 000 underskrifter genom sin hemsida, som krävde ett förbud inom EU. Och 2004 lyckades Sex And The City-regissören Dennis Erdman övertala ett antal Hollywood-kändisar att skriva brev till EU-kommissionen att de stöttade ett förbud.

Lagen förbjuder all import och export till EU, och all handel med päls från katter och hundar i de 27 EU-länderna från 1 januari 2009, skriver Daily Star.


 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Handel med hundpäls förbjuds i EU

  1. Anita skriver:

    BRA! 🙂

  2. Emma skriver:

    Äntligen. Och 2004 lyckades Sex And The City-regissören Dennis Erdman övertala ett antal Hollywood-kändisar att skriva brev till EU-kommissionen att de stöttade ett förbud.Konstigt, med tanke på hur mycket päls som bars i den serien.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.