Råttgift – husdjur

 

I Sverige är produkter innehållande warfarin, kumatetralyl och så kallade ”superwarfariner”, till exempel bromadiolon och difenakum, godkända för utrotning av råttor och möss.

Dessa preparat hämmar blodets förmåga att levra sig vilket kan leda till blödningar. Vissa skillnader finns mellan olika råttgifter och det är därför viktigt att veta vilket råttgift ditt djur har ätit av.

Råttgift i form av utlagt bete eller förtäring direkt ur förpackningen utgör en risk för husdjur. Sekundärförgiftning genom förtäring av råttor och möss som ätit råttgift kan också vara ett problem.

 

Symtom: Blödningar orsakade av dessa preparat uppkommer som regel 1-3 dagar efter förtäringen. Symtomen beror på var blödningen är lokaliserad och hur stor den är. Det kan bli allt ifrån blåmärken och beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, blod i avföring och urin till massiva blödningar i inre organ. Tillståndet kan bli livshotande. En blödning i en led kan förorsaka hälta och smärta.

Behandlingen går ut på att förhindra, upptäcka och stoppa blödning. Att framkalla kräkning och ge kol är åtgärder som kan vidtas omedelbart. Motgiftet vitamin K är receptbelagt och förskrivs vid behov av veterinär.

Källa: Giftinformationscentralen

Försökte förgifta hundar med råttgift

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Råttgift – husdjur

  1. Emma skriver:

    Sulle aldrig falla mig att använda råttgift. Vill man inte ha råttor så ska man hålla rent.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.