Känd hundkonst


Om man googlar på hundstatyer så finner man ca 1800, men de flesta av dem är olika prydnadsstatyer och suvernirer från resor. Det finns få riktigt kända hundstatyer. En av dem är Socker flickan som finns i Helsingfors i Finland på Mannerheimsvägen 15 i Tölö. 
Sockerflickans skapare är Viljo Savikurki (1905 – 1975). År 1956 restes Sockerflickan, det är en staty i naturlig storlek av brons, som föreställer en flicka som ger en sockerbit till en hund.

Konstnär Savikurki hade atelje i Helsingfors i Konala, varifrån han fann en skolflicka Seija Hänninen, i 12 års åldern som modell för Sockerflickan. Som modell för hunden stod en Finsk spets, konstnären Savikurki gjorde även en medaj av samma hund till Finska Kennelklubben (1957).
På statyns stenfot står det graverat Finska sockerfabriken 1756-1956. Statyn avtäcktes den 15.8.1956 då Finska Socker AB firade sitt 200 års jubileum.

En bild överlägsen alla andra

Hundfotografering i världen har säkert skett i lika stor utsträckning som man har fotograferat barn. Dock finns det ett fotografi som är överlägsen alla andra.  Fotograf Jouko Lehtolas bild som är tagen år 2005 och föreställer en arg hund på en röd bakgrund ”Finnish view” har visats på museum och utställningar världen över.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.