Hunden Hubert fick inte vara med i dödsannonsen

 
Då Berit Lindgren gick bort var det en självklarhet för familjen att deras basset hund Huberts bild skulle finnas med i dödsannonsen. Hubert hade betytt mycket för Berit som varit sjuk en längre tid innan sin död. Familjen letade fram en passande bild och sände den till Uppsala Nya Tidning där annonsen skulle publiceras.
Tidningsredaktionen kontaktade familjen följande dag och meddelade att de inte kan publicera bilden, då deras policy säger att det inte får finnas några fotografier på husdjur i en dödsannons. Den sörjande familjen Lindgren blev mycket upprörda och ledsna över beskedet, det kändes som om de inte fick ha sin sorg ifred. Chefredaktören höll hårt på deras policy och till slut gick familjen med på att lägga in en stiliserad bild på en bassethund i annonsen. Efteråt har familjen Lindgren sett flera dödsannonser med fotografin på långtradare och motorcycklar i dödsannonser i samma tidning.
 
Motstridiga besked
Familjen Lindgren hade vid det här laget kontaktat tidningen Memento som i sin tur ringde upp Chefredaktör Lars Nilsson på Uppsala Nya Tidning. Där fick han beskedet om att chefredaktören inte trodde på att det förekommit långtradare eller motorcyklar i dödsannonserna men att han kunde ha missat det. Nilsson menade på att inga sådana bilder eller bilder på djur får förekomma i en dödsannons, det kan verka stötande och man kan få den uppfattningen om att det är djuret som har dött.
Memento ringde efter samtalet med chefredaktören upp kundtjänst på Uppsala Nya Tidning och frågade om det skulle gå bra att sätta in en dödsannons med en fotografisk bild av en hund.
– Javisst, det är inga problem. Sådana annonser har vi haft. Välkommen.
 
Källa: Memento
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.