Lyckad operation av gomspalt hos hund


I Oklahoma har man lyckats operera en Chihuahua som har både gomspalt och missbildningar i ansitket. Valpen har sondmatats fram till den var 4 månader gammal och man har på såvis lyckats hålla liv i valpen fram till operationen.

Det hela upplevs nästan som ett mirakel och många föräldrar till barn med gomspalt har nu hört av sig. Visst kan det känns fint för familjen som har lyckats rädda denna hundvalp men valpar som föds med missbildningar borde enligt min mening få gå över till andra sidan regnbågen.

Fakta: Gomspalt (kluven gom) är en medfödd missbildning som ibland åtföljs av käkspalt (kluvet käkben) och/eller harläpp (”harmynthet”). Harläppen vanställer valpens överläpp och ibland även nostryffeln och är lätt att upptäcka. Gomspalt och käkspalt kan misstänkas om valpen har svårt att suga eller det bubblar ur valpens nos när den diar. Inuti valpens mun syns en längsgående fåra mitt i gomtaket. Det förekommer ”mikroformer” av gomspalt som bara kan påvisas vid noggrann undersökning. Hos hundar med gom-, käk- eller läppspalt finns en ökad risk för andra missbildningar, särskilt hjärnhinnebråck, vattenskalle, missbildade ben och navelbråck. Källa: SKK

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Lyckad operation av gomspalt hos hund

  1. virknålen skriver:

    visst vad det roligt att operationen lyckades, men samtidigt tycker jag att man inte ska hålla på och hålla på och operera djur om man inte behöver det eller hålla på och förlänga ett djurliv i onödan…

  2. Mia skriver:

    Varför tycker alla att det är så jävla viktigt att hålla människor liv då? Det är fan samma sak. OM vi tar på oss ansvar över djur då är det fan upp till oss att ta hand om de skadorna. Annars tycker jag vi ska börja diskutera etik kring att hålla människor vid liv.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.