Skadligt för fostren med ultraljud


Redan på 90-talet fick jag av min veterinär (framgångsrik dvärghundsuppfödare) veta att det kan vara skadligt med ultraljud för dvärghundar. Veterinären var av den åsikten att man absolut inte skulle ultra en tik av dvärghundsras, då det fanns en stor risk för att tiken skulle resorbera valpkullen. Jag har därför aldrig ultrat någon av mina tikar, inte heller rekommenderar jag det till mina valpköpare eller de som använder sig av mina hanar i avel.
Hur många har inte varit med om att man har sett tex 4 valpar på ultra och tiken har gått tom eller fött kanske 2 valpar!

Varför gör man ultraljud på hundar egentligen, för att man är nyfiken eller för att man måste det av medicinska skäl? Om svaret är av medicinska skäl så kan jag förstå er men annars tycker jag att ni skall låta bli att ultra era tikar.

Idag läste jag en artikel om att ultraljud även kan vara skadligt för människofoster

Onödigt ultraljud kan skada fostrets hjärna
Olämpligt att göra ultraljud

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Skadligt för fostren med ultraljud

  1. Hulda skriver:

    Jag har nog gjort ultra för att få veta om tiken är dräktig, har inte (dvärghundsras)
    dom sista 3 gångerna har min Vet. bara känt på tiken och konstaterat dräktighet och det har stämt varje gång men det har blivit fler än han känt.

  2. sofia andersson skriver:

    jag har tagit UL på mina kanintaxar i alla år, nu 38 år ! Aldrig haft bortfall på foster snarare tvärtom, aldrig en dödfödd valp, Ve och fasa så röntgar jag tikarna med !!! Sluta sprida osanningar då det inte finns ett enda belägg för att UL skadar fostren

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.