Kennel i Säffle måste ersätta för valp med ärftlig atopi

Valpköparen upptäckte sår på ryggen på den valp som hon hade köpt hos en kennel i Säffle, kenneln påstod att hundvalpen varit i slagsmål. Men såren läkte inte och ägaren lät undersöka hunden. Veterinären konstaterade då att hunden hade atopi en ärftlig kvalsterallergi, som senare spred sig till tassar, mage, hals och öron.
Då ägaren kontaktade kenneln menade de att sjukdomen inte var ett dolt fel och därför ville de inte ersätta valpköparen, men de erbjöd sig att köpa tillbaka hunden för 900 kronor. Kenneln saknade såkallad dolda felförsäkring.

Två år senare gav valpköparen upp, hunden var då i mycket dåligt skick och den avlivades. Kenneln bestred hundägarens yrkande om ersättning på sammanlagt 17 771 kronor, och saken hamnade hos Allmänna reklamationsnämnden.
ARN konstaterar det är fastställt att hunden led av atopi, och eftersom det är en ärftlig sjukdom har hunden haft sjukdomen redan vid köpet. Sjukdomen anses utgöra ett köprättsligt fel, och ARN rekommenderar kenneln att betala de yrkade pengarna till hundägaren.

Läs artikel på GP

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.