Jordbruksverket varnar – Köp inte insmugglade hundvalpar

Jordbruksverket varnar i ett pressmeddelande:
Köp inte insmugglade hundvalpar

I mars stoppade Tullverket ännu ett försök att smuggla in hundvalpar i landet. Valparna, som redan utannonserats på internet, var i så dålig kondition att de fick avlivas. Tullverket och Jordbruksverket vill uppmana alla som funderar på att köpa hund att noga kontrollera hundarnas ursprung och gärna ta hjälp, t ex av rasklubbar, för att få råd och tips inför köpet.

De senaste åren har Tullverket stoppat flera transporter av hundvalpar, illegalt påväg in i landet för att säljas till privatpersoner. Försäljningen av insmugglade hundvalpar sker ofta via internet och köparna stödjer, för det mesta ovetandes, en kriminell verksamhet.
 
Dåligt djurskydd och smittskydd
Hundarna hämtas i länder där priserna är betydligt lägre än i Sverige. Smugglingen medför ofta att hundvalparna separeras för tidigt från sin mamma samt att hundvalparna tvingas utstå både tuffa och långa transporter. De är sällan vaccinerade och avmaskade, vilket innebär att de på flera sätt har fått en mycket dålig start i livet och därför är ett dåligt val för den som vill köpa en frisk och trevlig hund. Viktigast av allt är dock att obehandlade djur också kan bära rabiesvirus och dvärgbandmask. Båda ger dödliga sjukdomar som både kan drabba ägaren med familj och sprida sig i samhället. 
Köp hund på rätt sätt
Läs om vad du ska tänka på när du köper en hund.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Jordbruksverket varnar – Köp inte insmugglade hundvalpar

  1. Anette skriver:

    Mycket bra du tar upp på sidan Dognews susanne.Hälsn Anette Strömtassens kennel(Pomeranian)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.