Nytt fall av insmugglade hundvalpar – 9 chihuahua valpar avlivades

9 chihuahua valpar avlivades på långfredagen, efter att två män försökt smuggla in dem till Sverige via Öresundsbron.

Pressmeddelande på Jordbruksverkets sida

För andra gången på kort tid stoppade Tullverket i går ännu ett försök att smuggla in hundvalpar i landet. Valparna var i ganska god kondition men då djurägarna inte hade möjlighet att ta med valparna tillbaka avlivades de på grund av risken för smittsamma djursjukdomar.

– Att avliva djur som smugglas till Sverige är sista utvägen och det är ett tungt beslut att fatta. Vi ser alltid på möjligheten att skicka tillbaka dessa djur till sitt ursprungsland. Men i flera fall är inte det möjligt och då måste vi ur smittskyddssynpunkt ta ett sådant beslut för att hålla Sverige fritt i från bland annat rabies och dvärgbandmask, säger Katharina Gielen, som arbetar för avdelningen för djurskydd och hälsa.

De senaste åren har Tullverket stoppat flera transporter av hundvalpar, illegalt på väg in i landet för att säljas till privatpersoner. Försäljningen av insmugglade hundvalpar sker ofta via internet och köparna stödjer, för det mesta ovetandes, en kriminell verksamhet.

Läs hela pressmeddelandet på Jordbruksverkets hemsida

Ska du köpa valp? Ta avstånd, ta ansvar!

Genom att göra rätt då du ska köpa valp tar du avstånd från smugglingen, och tar ansvar för att den ska upphöra. Du slipper få problem i form av dryga böter och en hund som kanske är sjuk eller inte går att försäkra.

Köp rätt och få den kompis för livet du drömmer om!

Det är vanligt att hundvalpar som annonseras ut på Internet har smugglats till Sverige med falska eller inga papper. Detta framgår förstås inte i annonsen, eller då köpet görs upp.
Det är viktigt att veta följande:
 

  • En illegalt införd hund kan bära på smittsamma sjukdomar som kan drabba också dig. Två av dem kan vara dödliga.
  • Det är straffbart att köpa en insmugglad hund. Det räcker inte att du tror att pappren är OK    – om du är osäker måste du fråga t ex din veterinär innan köpet går igenom.
  • Det är inte tillåtet att importera hundvalpar i syfte att sälja dem vidare. Vill du köpa en hundvalp i utlandet måste du själv ta kontakt med uppfödaren, söka tillstånd och ombesörja att valpen kommer hit – läs mera om att söka valptillstånd, klicka här för mer information.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.