Betalade 25 000 för hjärnskadad Pomeranian valp

hjärna

Foto: Stein A. Olsen/Trønder-Avisa

Norska Jeanette Aakervik köpte en hundvalp av rasen Pomeranian från en uppfödare i Sverige, valpen kostade 25.000 kr. Jeanette kände nästan genast att någonting var fel med valpen, den hade både hjärnskada och vattenskalle, så Jeanette känner sig idag grundlurad.

Då Jeanette kom hem till uppfödaren i Sverige som bor 15 mil söder om Stockholm för att hämta hem sin valp, möttes hon av 30 smutsiga hundar som sprang fritt i en rastgård, de bodde i små bås i ett trångt källarutrymme.

Intrycket blev inte bättre då hon fick se den valp hon skulle hämta hem. Den fyra månader gamla valpen vägde bara 850 gram och verkade inte må bra.

Uppfödaren försäkrade att valpen var helt frisk, att den såg annorlunda ut var pga den engelska stamtavlan. Uppfödaren levererade veterinärintyg på att valpen var frisk och Jeanette kände sig tryggare.Jeanette planerade att använda tiken till både avel och agility.

I Norge gjordes ett nytt veterinärbesök med valpen,veterinären konstaterade då flera fel på valpen. Valpen hade infekterade ögon, dålig päls och var rejält underviktig. Men det värsta är att valpen har vattenskalle och en hjärnskada. Idag har tiken stannat i växten helt och verkar apatiskt.

För Jeanette har valpköpet blivit en dyrbar affär, hon har hittills lagt ut 40 000 kronor för valpen, veterinären har rått henne till att avliva hunden. Uppfödaren vägrar betala tillbaka en enda krona. Uppfödaren fortsätter att hävda att det inte är något fel på tikvalpen och säger att den norska veterinären inte har tillräcklig kunskap om rasen och de engelska blodslinjerna.

I Aftonbladet står det att sekreterare Kristina Bertilsson från svenska Pomeranian-klubben blir bestört över Jeanette berättelse. Veterinären konstaterade att valpens fontanell inte vuxit samman, vilket kan ha orsakat skadorna, enligt Kristina Bertilsson är felet inte helt ovanligt. Det är uppfödarens skyldighet att informera köparen om sådant eftersom det gör hunden mycket känslig.

Betalade 25.000 kronor för hjärnskadad valp

Vattenskalle

Köpte hjärnskadad valp för 25.000 VG, Norge

Köpte hjärnskadad hund

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 svar på Betalade 25 000 för hjärnskadad Pomeranian valp

 1. ghostopinion skriver:

  En människa som inte märker att valpen har så grava defekter ska helt enkelt inte ha hund. Lurad eller inte. Hon är olämplig som hundägare. Hur skulle hon märka om hennes hund blev sjuk även om den varit frisk när hon köpte den?

 2. Kapten skriver:

  Jag har sålt omkring 20 valpar de senaste två åren och varje valp har varit veterinärbesiktade så nära leveransen som möjligt.Man kan som uppfödare teckna dolda fel-försäkring vilket borde vara obligatoriskt. Men om man ser till SKK´s regler/rekommendationer så ska uppfödaren ta tillbaka valpen inom 6 månader efter leverans. Tror det är så. Är det en seriös uppfödare eller en som har hundar som är registrerade så kan man nog gå lite längre med detta och kräva pengarna tillbaka.

 3. Gunilla skriver:

  Detta är hemskt.Vad är det för människa.Men jag har mina misstankar.Och vad är det för vet som skriver ett friskintyg på en sådan valp ? Det är sådana som gör att vi seriösa uppfödare får dåligt rykte.Nej fy säger jag.

 4. Ante skriver:

  ”Uppfödaren fortsätter att hävda att det inte är något fel på tikvalpen och säger att den norska veterinären inte har tillräcklig kunskap om rasen och de engelska blodslinjerna.”Oj, vad då? De engelska blodslinjerna? Menar uppfödaren att så länge det rör sig om engelska blodslinjerna så är det okej att vara sjuk och har hjärnskador?

 5. Dog News skriver:

  Vi har varit i kontakt med uppfödaren till tikvalpen som är mycket förvånad över hela historien. Dagen efter att valpen såldes blev uppfödaren kontaktad av Jeanette som berättade att hennes veterinär funnit en hel del fel på valpen, uppfödaren erbjöd då pengarna tillbaka, men Jeanette avböjde. Sedan dess har uppfödaren inte hört något från Jeanette vilket är mycket konstigt med tanke på alla tidningsartiklar. Det finns således två sidor av denna tråkiga historia. Uppfödaren har papper från myndigheterna att kenneln är i bästa skick, efter utförd besiktning våren 2009.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.