Förbjud kamphundarna innan någon blir ihjälbiten

Igår tvingades en man i Eskilstuna avliva sin hund med kniv efter att hunden bitit sig fast i hans mage. Detta hände utanför en skola, hunden som enligt polisen var en pitbull liknande hund, blev plötsligt aggressiv och anföll sin ägare. En vaktmästare på skolan kom till undsättning och gav en kniv till hundägaren som sedan med kniven avlivade sin hund.

Hur långt skall det få gå innan man förbjuder kamphundar i Sverige? Många andra länder har förbjudit vissa raser och det borde Sverige ta efter. Kamphundar är inte passande som sällskapshundar, kamphundar är framavlade för ett specifikt ändamål och kräver en annan uppfostring och aktivering än en vanlig hund.

Den senaste tiden har kamphundar varit inblandade i flera incidenter, senast här i veckan var det fyra killar som släppte sina kamphundar i en fårhage. Det finns de som tycker att man kan likna kamphundar med ”vapen” och vapen får man inte bära utan licens, borde det vara licens på att få inneha en kamphund? Eller skall kamphundar förbjudas helt?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

22 svar på Förbjud kamphundarna innan någon blir ihjälbiten

 1. Kantarella skriver:

  Jo, jag tycker lite som du där men jag vill gärna inflika att detta förbud är till störst gagn för hundarna. Ett djur ska inte tvingas att hållas i så hårt grepp att livsglädjen försvinner i djuret.. Och när något väl händer så är det fel hos oss människor som avlat fram djur som tvingas leva i ett samhälle den med sin genetik inte klarar av.. Själv är jag goldenägare, en sådan bet sönder någon häromdan men det skyller inte jag på golden retriever.

 2. ~Maria~ skriver:

  Det beror ju helt på ägaren tilla alla olika raser, fel ägare och det kan bli en livsfarlig hund.Jag har en amstaff, som är det lugnaste som finns, nästan fjantig. Inte ens min mamma som är hundrädd är rädd för min. Han är köpt för sällskap och utställning, och han passar perfekt för det. Han leker ofta med en pitbull flicka och jag är aldrig rädd att dom ska kampa eller försöka göra varandra illa.Många gånger så är dessa ”kamphundar” korsade med olika raser som har olika egenheter, och där kan det bli jättefel.Nä, fram för körkort på hundägare istället.

 3. Dog News skriver:

  Som ”licens” tänkte jag något som liknar ett ”körkort” för hund

 4. Greta skriver:

  Som ägare till en sk kampis hund vill jag inte ha förbud för själva rasen för vi som har en kampis i vår närhet vet att dessa hundar e tillgivna goa sällskapshundar m mycket energi.Behandlar men en hund fel kan det gå snett oavsett ras och problemet i vårt samhälla idag är just fel hundägare till dessa raser.Unga grabbar oftast m invandrarbakgrund som har hunden med sig i stökiga miljöer ofta stressiga.Hunden mår inte bra av det,jag ser dagligdags dessa hundar i sk gäng.Med min erfarenhet är dessa hundar inte så stresståliga kanske korta stunder för just det dom en gång var till för men som alla andra fyrbenta så vill dom ha lugn ro och trygghet vilket kan bli fel när man sliter o drar o har hunden med sig både natt o dag i förorten.Som jag kan se problemet är att det slutas avlas kors och tvärs och säljs med bättre kontroller,jag skulle aldrig sälja en Amstaff Pittis Rottis el liknande till nån annan än barnfamilj som lever ett normalt familjeliv.Unga tjejjer skaffar oxå dessa raser för att skydda sig ute,inte heller en alltid ultimat ägare som sänder nervösa signaler…

 5. ~Maria~ skriver:

  Exakt. Typ en licens. För alla är inte bra hundägare.

 6. Dog News skriver:

  Att det finns trevliga kamphundar har jag upplevt, men vi måste erkänna att vi har problem med raserna i Sverige. Att en hund biter sin egen ägare är något som man måste ta på allvar. Det är nu vi skall agera innan det händer än riktigt allvarlig olycka. Nästa gång kan det vara ett barn som blir ihjälbiten, men som vanligt så skall det först hända något fruktansvärt innan man agerar.

 7. Kantarella skriver:

  Jag är för körkort på hund, jag är för att vissa raser sakta och väldigt försiktigt försvinner.. Men vi får aldrig glömma att alla hundar oavsett ras kan bli farliga i fel ägo.. Och som sagt jag är goldenägare men fullt medveten att oavsett ras så måste hunden stimuleras och fostras mjuk men bestämt.

 8. Åsa skriver:

  Då undrar jag vad en kamphund är ?Eftersom du skriver att kamphundar är avlade till ett speciellt syfte.För mig veterligen är ALLA hundar kamphundar om man uppfostrar de till att kampa. Jag som haft staffar, rottisar, schäfrar och dobbisar kan säga att ingen av de hundar jag haft velat kampa och då har alla hundar varit omplaceringsdjur som blivit misshandlade innan….Så är någon avv dessa raser en kamphund ?Det finns inget som heter kamphund, det finns farliga hundar, men det har ingenting med rasen att göra, utan helt med ägarna..Dessutom kan du titta vilken ras det är som ligger etta över bitstatistik i Sverige….det är inte en av de sk ”kamphundarna”…

 9. Dog News skriver:

  Jag har själv på nära håll upplevt det du skriver om, att alla hundar behöver uppfostring och stimulans. För över 15 år sedan skaffade min mamma en golden retriver, hon klarade inte av uppfostringen utan jag fick ta vid. Hunden blev en fin och härlig familjehund och tog snabbt min mamma som ledare då han vuxit upp. Hade inte min mamma fått hjälp med honom så hade det slutat illa.

 10. Åsa skriver:

  Jo jag vet vilka raser som anses vara kamphundar men alla hundar har kamp i sig, det är rovdjur vi pratar om i grund och botten. Då må vara avlade för att umgås i familjer men utan uppfostran så är det vilda djur som är farliga.Och jag kan garantera att jag kan få en papillon att attackera på kommando lika lätt som jag kan få min schäfer att göra det.Alla hundar har kamp i sig, det krävs bara olika tekniker för att locka fram det i olika raser.Brukshundar överlag är jäkligt lätt att ta fram kamp i eftersom de oftast är lyhörda och avlade på att arbeta. Jag tycker inte om att man drar raser över en kam för att några idioter utnyttjar hunden och uppfostrar den till att bli ett vapen.Hade idioterna använt sig av pudlar så hade pudeln setts som en kamphund.Det har ingenting med rasen i sig att göra.

  • Dog News skriver:

   Men som du skriver så går det lättare att locka fram kampviljan hos en del raser. Dessa är från början avlade för ett specifikt ändamål. Jag har sett aggressiva pudlar, Pomeranians, chihuahua osv.

 11. Aylala skriver:

  Hundlicens är en bra idé för ägare till ALLA raser. Jag är mer rädd för att mesigagrannens borderterrier ska hugga ett barn på gården än vad jag är för att en väluppfostrad amstaff ska ta en kanin utan att husse tillåter det. Obligatorisk hundkurs för alla blivande hundägare alltså. Kanon.

 12. MHz skriver:

  En grundregel är: Lita aldrig blint på ett djur! Vår schäffer/bordercollie-blandning är underbart snäll och foglig, men jag skulle aldrig låta honom vara ensam med barn i dotterns ålder – 5 år – eller med dottern ensam förresten! En hund, oavsett hur snäll den är, kan bli aggressiv om den blir skrämd eller känner sig pressad, vilket kan hända pga barns (och vuxnas) okunskap om hur man beter sig mot hundar! De fungerar inte som vi människor – signaler som vi människor ser som vänliga – att man är upp i ansiktet på dem m.m – kan de se som ett hot och då försvarar de sig på det enda sätt de kan – de biter ifrån!Körkort är en mycket bra idé, samt sunt förnuft och alltid en viss vaksamhet! Hundar är inga leksaker!/MHz

 13. Åsa skriver:

  Alla raser är väl i sig avlade för ett speciellt syfte, brukshundar för att arbeta på olika sätt.Ta rasen aussie som definitivt kan ses som aggressiv i det syfte den är framtagen för, den ska kunna bita sig fast och hänga kvar i tjurars nosar…Trots det är aussie en av de raser jag älskat att arbeta med och som jag anser vara en av de mest barnkära raser….men det krävs en jäkla tid och arbete för att få arbetshundar att bli trevliga, för en hund som inte får sina behovs tillfredsställda i form av mental och fysisk träning blir en otrevlig hund.På samma sätt som en frustrerad människa kan bli aggressiv och otrevlig.Jag älskade mina rottisar och det gör ont i mig när folk tar för givet att de är farliga och biter, de är extremt stora knähundar som var så mesiga att de skulle slickat ihjäl en inbrottstjuv… :DSmåhundar är oftast farligare än stora hundar, för att många ägare tror att en liten hund inte behöver uppfostras.Och de seriösa ägarna till småhundar kan nog intyga att det krävs en mängd träning och energi för att få pli på sina små saker också 😛

 14. Transparent skriver:

  Som Åsa har skrivit är kamphund ingen specifik ras utan snarare en kategori där vissa hundraser ingår. Kamphund är alltså ingen betäckning för någon specifik ras utan det handlar om ett beteende, om hundar som är uppfostrade till det i syfte att användas på det sättet. Att det är lättare att ta fram kamp i brukshundar betyder inte att de är avlade för att döda andra hundar eller människor, de är avlade för arbete från början – det legitimerar inte heller ett förbud för raserna, däremot legitimerar det förslag om hundlicens. En pitbull eller amstaff kanske inte ska vara någons första hund? Sedan kanske man över huvud taget borde låta bli att grunda ett förbud på sensationsartiklar? Skulle folk rapportera varje gång chihuahuaor biter och media skulle rapportera det, så skulle det se annorlunda ut. Men folk reagerar inte på att chihuahuaor biter, de är ju så små, blaha. Och för media är det ointressant. Raser som förknippas med kamphundskategorin är orättvist stigmatiserade och skapar därför rubriker och intresse hos läsarna, vilket säljer. Det handlar om farliga hundar, blod och ond bråd död. Gärna ska ett barn ha bitis ihjäl för att det ska uppmärksammas. Visst finns det hundar som har störningar, men det är ju inte exklusivt för en eller ett fåtal hundraser.

  • Dog News skriver:

   Visst jag håller med att media skruvar upp saker och ting då det gäller ”kamphundar”, men jag reagerade över att hunden bet sin ägare!! Då kan inte allt stå rätt till??

 15. Transparent skriver:

  @ ÅsaÄr inte dvärgpinscher en av de svåraste raserna att hantera?

 16. Åsa skriver:

  Har faktiskt aldrig kommat i kontakt med en dvärgpinscher så det kan jag inte svara på.Men kan tänka mig att det är en grymt envis ras som kräver ett oerhört tålamod och att man är konsekvent….

  • Dog News skriver:

   Jag har som sagt sett så aggressiva småhundar att om de varit stora hundar så hade ägarna varit tvugna att avliva dem. Tyvärr så tror många att man inte behöver uppfostra en dvärghund:(

 17. Åsa skriver:

  Fast det finns många anledningar till varför en hund biter sin ägare.Jag har blivit biten av de flesta av mina hundar, dels för att de varit rädda och jag inte tänkt mig för och t.ex höjt handen för att döda en fluga, eller gått över hunden utan att tänka på det.En hund kan bita för att den blivit misshandlad av sin ägare.Sen kan en hund vara psykiskt instabil och gå till attack men det har ju ingenting med rasen att göra.Då är det mer risk för de överavlade raserna att få dåliga psyken, men där handlar det också om att träningen får anpassas efter hunden….Sen vill jag tillägga att nästan alla vi som har ”farliga” hundar vet att koppla hunden när vi är bland människor just för att många är rädda, men jag vet inte hur många ägare jag sett till bland annat labradorer som låter sin hundar springa fritt på trottoarerna just för att labradorer är ju så fina och snälla hundar.Men en hundrädd människa är och förblir rädd för hundar oavsett rasen.Och det är oerhört respektlöst att ha lösa hundar ,oavsett vilken ras man har.Detta hade inget med ditt inlägg att göra men jag var tvungen att avreagera mig lite 😀

 18. Kantarella skriver:

  Jag har nogsamt följt detta inlägg..Jag har min sjunde hund nu, två utav dem har varit omplaceringar.. Tre utav dem har varit av raser som anses överavlade, för dit måste man väl räkna labrador och golden..Ingen av mina hundar har bitit mig, inte ens lyft en läpp.. Jag har fostrat alla min hundar utan tuffa tag, kunna gå över dem, kunnat slå ihjäl flugor och haft dem lösa där det fungerat.. Jag kan inte tycka att man är rätt på det om man blir biten av sin hund, då har det definitivt gått snett någonstans.. Och jag är fortfarande för hundkörkort, jag är fortfarande för att vissa raser bör bort, ingen ska behöva avliva men på sikt.. aveln bör alltså upphöra. En hund får aldrig bli en fara i samhället, ingen ska behöva känna rädsla, det är hundägarens största ansvar att tillse att det är så.Alltså, ingen lös hund om du inte kan kalla den till dig, inget ”hon är så snäll” utan ser du någon så koppla upp hunden även om du kan hålla den fot.Och.. sen får man inte glömma att plocka bajset men det är ju ett helt annat inlägg.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.