I sommar lurar många faror för hundarna

img_4798a376ddea1.jpg

I ett pressmeddelande går Svenska kennelklubben ut med tips och varningar om hur farlig sommaren kan vara för hunden.

Om du reser skall du tänka på att det är klokast att resa tidigt på morgonatten eller sent på kvällen då solen gått ner. Du skall också rasta hunden ofta och kanske låta den ta ett dopp i någon sjö som ni passerar.

Lämna heller aldrig en hund i bilen vid en rastplats, samma gäller då ni kör, hunden skall inte placeras i solen, det kan bli olidligt varmt även om bilen är i gång. Jag var med om ett skräckexempel för två år sedan då vi åkte till Gotland på utställning, bilen framför var lastad med två storvuxna hundar som satt ihopträngda i bilens bakre del (det var ingen combi utan hundarna var inträngde bakom bakbänken) hundarna kunde absolut inte röra sig en centimeter och där satt de i flera timmar, med solen gassande på dem. Jag undrar vad en del hundägare tänker på? Jag hade velat tränga in dessa hundägare i samma utrymme och låta dem sitta där lika länge som deras stackars hundar fick sitta. Nästa gång ringer jag polisen, vilket jag ångrar att jag inte gjorde då. Men föga hjälper väl det?

Tänk också på att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande, det har skett flera allvarliga olyckor med hundar som har släpats till döds.

Se upp för paddor som utsöndrar gift, giftet kan göra hunden mycket sjuk. Låt inte hunden bada vid algblommning, en del alger producerar gift. Om hunden uppvisar symtom som kräkning och diarré och man kan misstänka att den har fått i sig sjö- eller havsvatten ska man uppsöka veterinär.

Var på din vakt då ni stannar på rastplatser, låt inte hunden äta av kvarlämnade pciknickkorgar etc. Det kan sluta med matförgiftning eller punkterad magsäck om hunden får i sig tex kycklingben/grisben.

Visa hänsyn och ha god ordning på hundarna då ni rör er ute bland människor i sommar.

Sommartips till hundägare

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.